Trwa ładowanie...
d1srwbc
d1srwbc

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze to zdecydowanie najlepszy i najzdrowszy sposób na przyrządzanie naszych potraw 123RF

Gotowanie na parze nie jest popularnym sposobem przyrządzania potraw. A szkoda, ponieważ dzięki takie obróbce termicznej jesteśmy w stanie uzyskać pełne wartości odżywczych danie.

Gotowanie na parze to zdecydowanie najlepszy i najzdrowszy sposób na przyrządzanie naszych potraw. Podczas tradycyjnego gotowania wiele wartości odżywczych z naszych warzyw, owoców czy mięs zostaje w wodzie. Wodę następnie wylewamy, a wraz z nią witaminy i składniki mineralne, które powinny trafić do naszego organizmu. Tak się dzieje nawet w przypadku, gdy nie rozgotowujemy zawartości garnka, a czas gotowania skracamy do minimum.

Gotowanie na parze – sprzęt
Żeby gotować na parze, wcale nie potrzebujemy drogiego i specjalistycznego sprzętu. Na początek wystarczą nakładki na nasze garnki. Ich rozmiar bez problemu możemy dostosować do wielkości naszego naczynia.

Jeśli chcemy zainwestować nieco więcej pieniędzy w nasz sprzęt kuchenny, możemy zdecydować się na zakup specjalnego garnka do gotowania na parze. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ taki rondel ma specjalną wkładkę, na której możemy układać piętowo nasze produktu. Na górze będzie gotował się ryż, a na dole mięso – w taki sposób zaoszczędzimy i czas, i energię.

Najbardziej zaawansowanym sprzętem do gotowania na parze jest parowar. To eklektyczne urządzenie, które pozwoli nam na przygotowanie nawet kilku dań jednocześnie. Dodatkowo jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni. Przygotowując dania w parowarze nie musimy martwić się to o, że coś nam wykipi lub spali się.

Co można gotować na parze
Na parze ugotujemy niemal wszystkie warzywa, także te liściaste np. szpinak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzywa przyrządzane w taki sposób ugotują się bardzo szybko, dlatego warto regularnie sprawdzać stopień ich miękkości.

Dietetycy polecają także gotowanie na parze mięs np. drobiu lub cielęciny. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie zrobienia na parze tradycyjnych potraw, przekonujemy, że w taki sposób możemy ugotować np. popularne pulpety z mielonego mięsa. Świetnie wyjdzie również ryba ugotowana na parze. Pamiętajmy jednak o tym, by pokropić ją sokiem z cytryny.

Na parze możemy ugotować także produkty suche, takie jak ryż, makaron czy kasza.

d1srwbc
d1srwbc
d1srwbc
Więcej tematów
d1srwbc