Trwa ładowanie...
d4be7hv

Gotowanie na parze

123RF
Źródło: 123RF

Gotowanie na parze nie jest popularnym sposobem przyrządzania potraw. A szkoda, ponieważ dzięki takie obróbce termicznej jesteśmy w stanie uzyskać pełne wartości odżywczych danie.

Gotowanie na parze to zdecydowanie najlepszy i najzdrowszy sposób na przyrządzanie naszych potraw. Podczas tradycyjnego gotowania wiele wartości odżywczych z naszych warzyw, owoców czy mięs zostaje w wodzie. Wodę następnie wylewamy, a wraz z nią witaminy i składniki mineralne, które powinny trafić do naszego organizmu. Tak się dzieje nawet w przypadku, gdy nie rozgotowujemy zawartości garnka, a czas gotowania skracamy do minimum.

Gotowanie na parze – sprzęt
Żeby gotować na parze, wcale nie potrzebujemy drogiego i specjalistycznego sprzętu. Na początek wystarczą nakładki na nasze garnki. Ich rozmiar bez problemu możemy dostosować do wielkości naszego naczynia.

Jeśli chcemy zainwestować nieco więcej pieniędzy w nasz sprzęt kuchenny, możemy zdecydować się na zakup specjalnego garnka do gotowania na parze. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ taki rondel ma specjalną wkładkę, na której możemy układać piętowo nasze produktu. Na górze będzie gotował się ryż, a na dole mięso – w taki sposób zaoszczędzimy i czas, i energię.

Najbardziej zaawansowanym sprzętem do gotowania na parze jest parowar. To eklektyczne urządzenie, które pozwoli nam na przygotowanie nawet kilku dań jednocześnie. Dodatkowo jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni. Przygotowując dania w parowarze nie musimy martwić się to o, że coś nam wykipi lub spali się.

Co można gotować na parze
Na parze ugotujemy niemal wszystkie warzywa, także te liściaste np. szpinak. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzywa przyrządzane w taki sposób ugotują się bardzo szybko, dlatego warto regularnie sprawdzać stopień ich miękkości.

Dietetycy polecają także gotowanie na parze mięs np. drobiu lub cielęciny. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie zrobienia na parze tradycyjnych potraw, przekonujemy, że w taki sposób możemy ugotować np. popularne pulpety z mielonego mięsa. Świetnie wyjdzie również ryba ugotowana na parze. Pamiętajmy jednak o tym, by pokropić ją sokiem z cytryny.

Na parze możemy ugotować także produkty suche, takie jak ryż, makaron czy kasza.

d4be7hv
d4be7hv
d4be7hv
Więcej tematów
d4be7hv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj