Gołąbki z kaszanką. Takich jeszcze nie jadłeś
Ewa Wachowicz ma propozycję dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów. Zamiast tradycyjnego farszu z mielonego mięsa i ryżu, zawinęła w liście kapusty kaszankę. Macie odwagę spróbować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- główka kapusty włoskiej
- ½ kg kaszanki
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- kapusta kiszona
- bulion do podlania gołąbków
Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części. Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze