WP

Gołąbki z kaszanką. Takich jeszcze nie jadłeś - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Ewa Wachowicz ma propozycję dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów. Zamiast tradycyjnego farszu z mielonego mięsa i ryżu, zawinęła w liście kapusty kaszankę. Macie odwagę spróbować?

Składniki
  • główka kapusty włoskiej
  • ½ kg kaszanki
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • kapusta kiszona
  • bulion do podlania gołąbków
Przepis

Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części. Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP