Trwa ładowanie...
d449jmj
d449jmj

Tradycyjne kluski na parze. Wegańska wersja

Przepis

Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce. Bez względu jak się nazywają, zawsze doskonale smakują. Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie pampuchy z dżemem porzeczkowym.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Tradycyjne kluski na parze. Wegańska wersja
Adobe Stock
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)
  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki wody
  • 30 g stopionego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem porzeczkowy
  Marta M.
(Marta M.)
Przepis
  • Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).
  • Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto.
  • Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.
  • Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.
  • Zajadamy na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakują z jogurtem i posypane cukrem lub polane miodem.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Tradycyjne kluski na parze. Wegańska wersja
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d449jmj
d449jmj
d449jmj
d449jmj
Więcej tematów
d449jmj