Tradycyjne kluski na parze. Wegańska wersja
Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce. Bez względu jak się nazywają, zawsze doskonale smakują. Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie pampuchy z dżemem porzeczkowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 350 g mąki pszennej
- 50 g drożdży (możesz użyć drożdży suszonych, wtedy 7g)
- 1 banan rozgnieciony widelcem
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki wody
- 30 g stopionego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem porzeczkowy
- Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki mąki i drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (10-20 minut).
- Następnie dodać rozczyn do pozostałych składników i zagnieść gładkie ciasto.
- Znowu pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi wielkość) i formować bułeczki, nadziewamy je dżemem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut.
- Gotowe- wyrośnięte bułeczki nakładać na gazę zawiązaną na dużym garnku z gotującą wodą, przykryć miską i parzyć 10 minut. Nakładamy po cztery sztuki.
- Zajadamy na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakują z jogurtem i posypane cukrem lub polane miodem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze