Kapusta włoska

Kapusta włoska nie jest bardzo popularna w Polsce. Raczej sięgamy po tradycyjna kapustę białą lub podłużną kapustę pekińską. Warto jednak raz na czas wykorzystać również i tę odmianę.

Kapusta włoska to warzywo, które nigdy nie występuje w stanie dzikim. Uprawa tej zielonej rośliny rozpoczęła się w Alpach, w regionie Savoy, leżącym na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Chociaż roślinami z rodziny kapusiowatych ludzie zajadali się już w starożytności, pierwsza wzmianka o kapuście włoskiej pochodzi dopiero z XVI wieku, a do Niemiec ta odmiana kapusty dotarła dopiero w XVIII wieku.W Polsce po kapustę włoską nie sięgamy zbyt często. Warto jednak raz na czas urozmaicić nasze dania właśnie włoską odmianą tego warzywa. Dlaczego? Ponieważ jej liście są bardzo delikatne i kruche, a ich smak niezwykle wyrazisty. Świetnie nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia. Również surowa wersja kapusty włoskiej jest pyszna i nadaje się do komponowania sałatek.

Kapusta włoska – właściwościKapusta włoska jest bogata w wiele witamin i minerałów, dlatego jej spożywanie zaleca się każdemu. Jest źródłem m.in. witamin A, C i K oraz wielu składników mineralnych: sodu, magnezu, manganu, fosforu, wapnia czy miedzi.

Ze względu na to, ze w liściach kapusty włoskiej znajdziemy także kwas foliowy, jedzenie tego warzywa zaleca się kobietom w ciąży. Co więcej, jedzenie kapusty włoskiej może uchronić nas przed rakiem, chorobą Alzheimera czy rozwojem demencji.

Ponadto dermatolodzy sugerują, by po zielone liście kapusty włoskiej sięgali także nastolatkowe, którzy mają problemy z trądzikiem młodzieńczym. To warzywo powinno stać się stałym elementem diety również tych osób, które chcą poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.

Kapusta włoska – wykorzystanie w kuchniLiście kapusty włoskiej są delikatne, ale jednocześnie elastyczne, dlatego świetnie nadadzą się do zawijania np. tradycyjnych gołąbków.

Kapustę włoską możemy także ugotować lub usmażyć. Jeśli jemy mięso, do gotowanej potrawy z kapusty włoskiej możemy także dodać skwarki. Pamiętajmy jednak, że takie danie będzie dość kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego do kapusty dodajmy zawsze przyprawy: kmin rzymski czy majeranek.Nieco lżejsza będzie surówka z kapusty włoskiej – zazwyczaj w połączeniu z marchewką, cebulą i jabłkiem.

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
oprac. Katarzyna Gileta

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Zapisz na później
Zawijane roladki w kapuście
oprac. Katarzyna Gileta

Zawijane roladki w kapuście

Zapisz na później
Sekretem jest czas gotowania. Przepis na esencjonalny rosół z bażanta
Zapisz na później
7 pomysłów na kapustę włoską
Zapisz na później
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Posmakują nawet wegetarianom
Zapisz na później
Gołąbki z kaszanką. Takich jeszcze nie jadłeś
Ewa Wachowicz

Gołąbki z kaszanką. Takich jeszcze nie jadłeś

Zapisz na później
Najprostsza zupa z safojką i ziemniakami. Tradycyjny przepis z 1935 roku
Zapisz na później
Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny
Zapisz na później