Trwa ładowanie...
d47p1ze

Kapusta włoska

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Kapusta włoska nie jest bardzo popularna w Polsce. Raczej sięgamy po tradycyjna kapustę białą lub podłużną kapustę pekińską. Warto jednak raz na czas wykorzystać również i tę odmianę.

Kapusta włoska to warzywo, które nigdy nie występuje w stanie dzikim. Uprawa tej zielonej rośliny rozpoczęła się w Alpach, w regionie Savoy, leżącym na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Chociaż roślinami z rodziny kapusiowatych ludzie zajadali się już w starożytności, pierwsza wzmianka o kapuście włoskiej pochodzi dopiero z XVI wieku, a do Niemiec ta odmiana kapusty dotarła dopiero w XVIII wieku.
W Polsce po kapustę włoską nie sięgamy zbyt często. Warto jednak raz na czas urozmaicić nasze dania właśnie włoską odmianą tego warzywa. Dlaczego? Ponieważ jej liście są bardzo delikatne i kruche, a ich smak niezwykle wyrazisty. Świetnie nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia. Również surowa wersja kapusty włoskiej jest pyszna i nadaje się do komponowania sałatek.

Kapusta włoska – właściwości
Kapusta włoska jest bogata w wiele witamin i minerałów, dlatego jej spożywanie zaleca się każdemu. Jest źródłem m.in. witamin A, C i K oraz wielu składników mineralnych: sodu, magnezu, manganu, fosforu, wapnia czy miedzi.

Ze względu na to, ze w liściach kapusty włoskiej znajdziemy także kwas foliowy, jedzenie tego warzywa zaleca się kobietom w ciąży. Co więcej, jedzenie kapusty włoskiej może uchronić nas przed rakiem, chorobą Alzheimera czy rozwojem demencji.

Ponadto dermatolodzy sugerują, by po zielone liście kapusty włoskiej sięgali także nastolatkowe, którzy mają problemy z trądzikiem młodzieńczym. To warzywo powinno stać się stałym elementem diety również tych osób, które chcą poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.

Kapusta włoska – wykorzystanie w kuchni
Liście kapusty włoskiej są delikatne, ale jednocześnie elastyczne, dlatego świetnie nadadzą się do zawijania np. tradycyjnych gołąbków.

Kapustę włoską możemy także ugotować lub usmażyć. Jeśli jemy mięso, do gotowanej potrawy z kapusty włoskiej możemy także dodać skwarki. Pamiętajmy jednak, że takie danie będzie dość kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego do kapusty dodajmy zawsze przyprawy: kmin rzymski czy majeranek.
Nieco lżejsza będzie surówka z kapusty włoskiej – zazwyczaj w połączeniu z marchewką, cebulą i jabłkiem.

d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj