Kapusta włoska
Kapusta włoska nie jest bardzo popularna w Polsce. Raczej sięgamy po tradycyjna kapustę białą lub podłużną kapustę pekińską. Warto jednak raz na czas wykorzystać również i tę odmianę.
Kapusta włoska to warzywo, które nigdy nie występuje w stanie dzikim. Uprawa tej zielonej rośliny rozpoczęła się w Alpach, w regionie Savoy, leżącym na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Chociaż roślinami z rodziny kapusiowatych ludzie zajadali się już w starożytności, pierwsza wzmianka o kapuście włoskiej pochodzi dopiero z XVI wieku, a do Niemiec ta odmiana kapusty dotarła dopiero w XVIII wieku.
W Polsce po kapustę włoską nie sięgamy zbyt często. Warto jednak raz na czas urozmaicić nasze dania właśnie włoską odmianą tego warzywa. Dlaczego? Ponieważ jej liście są bardzo delikatne i kruche, a ich smak niezwykle wyrazisty. Świetnie nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia. Również surowa wersja kapusty włoskiej jest pyszna i nadaje się do komponowania sałatek.
Kapusta włoska – właściwości
Kapusta włoska jest bogata w wiele witamin i minerałów, dlatego jej spożywanie zaleca się każdemu. Jest źródłem m.in. witamin A, C i K oraz wielu składników mineralnych: sodu, magnezu, manganu, fosforu, wapnia czy miedzi.
Ze względu na to, ze w liściach kapusty włoskiej znajdziemy także kwas foliowy, jedzenie tego warzywa zaleca się kobietom w ciąży. Co więcej, jedzenie kapusty włoskiej może uchronić nas przed rakiem, chorobą Alzheimera czy rozwojem demencji.
Ponadto dermatolodzy sugerują, by po zielone liście kapusty włoskiej sięgali także nastolatkowe, którzy mają problemy z trądzikiem młodzieńczym. To warzywo powinno stać się stałym elementem diety również tych osób, które chcą poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.
Kapusta włoska – wykorzystanie w kuchni
Liście kapusty włoskiej są delikatne, ale jednocześnie elastyczne, dlatego świetnie nadadzą się do zawijania np. tradycyjnych gołąbków.
Kapustę włoską możemy także ugotować lub usmażyć. Jeśli jemy mięso, do gotowanej potrawy z kapusty włoskiej możemy także dodać skwarki. Pamiętajmy jednak, że takie danie będzie dość kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego do kapusty dodajmy zawsze przyprawy: kmin rzymski czy majeranek.
Nieco lżejsza będzie surówka z kapusty włoskiej – zazwyczaj w połączeniu z marchewką, cebulą i jabłkiem.