Doskonała rolada z kurczaka. Przepis na pyszną domową wędlinę
Większość z nas uważa, że przygotowanie domowej wędliny zajmuje mnóstwo czasu. To nieprawda. Mamy dla was świetny przepis na roladę z kurczaka. Będzie idealna zarówno na świąteczny stół, jak i na kanapki. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 kg fileta z kurczaka
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
Ponadto:
- świeża mięta pieprzowa lub zwykła
- świeży lubczyk
- Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
- Mięso dzielimy na dwie części, jedną mielimy, a drugą kroimy na niewielkie kawałeczki.
- Kurczaka mielonego i w kawałkach łączymy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym do smaku i mieszamy. Mięso dzielimy na dwie części.
- Pierwsza rolada: przygotowujemy folię spożywczą, którą posypujemy dużą ilością pieprzu czarnego i ziołowego.
- Z mięsa robimy wałek o średnicy ok. 5 cm, przekładamy na folię, na wierzch dodajemy listki lubczyku.
- Folię zwijamy jak cukierek, końcówki skręcamy i związujemy.
- Druga rolada: mięso układamy płasko na początku foli, posypujemy papryką wędzoną, zwijamy na roladę.
- Na wierzchu dodajemy listki mięty i skręcamy tak samo jak 1 roladę.
- Folię należy jak najmocniej ścisnąć, żeby mięso tworzyło jedną całość.
- Gotujemy na parze ok. 30 min.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze