Pampuchy z sosem truskawkowym
Kluski drożdżowe gotowane na parze. W zależności od regionu mówimy o nich pampuchy, buchty czy parowańce. Smakują zarówno z wytrawnymi sosami – mięsnym, grzybowym czy pomidorowym, jak i na słodko ze śmietaną i cukrem, cynamonem czy owocami. Dla wielu z nas pampuchy z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa. Zobaczcie, jak przygotować to danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Pampuchy:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 30 g drożdży,
- 3 łyżeczki roztopionego masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Sos truskawkowy:
- 500 truskawek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 laska wanilii.
Mleko delikatnie podgrzej i wymieszaj z drożdżami oraz cukrem. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej rozczyn, dodaj masło, sól i jajka. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, uformuj kule o średnicy ok. 4-5 centymetrów. Gotuj na parze pod przykryciem ok. 10-15 minut. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Owoce zblenduj z cukrem i jogurtem. Laskę wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną noża zeskrob nasionka i dodaj je do musu. Wymieszaj. Sosem polej ciepłe pampuchy.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze