Trwa ładowanie...
d4xseha
d4xseha

Pampuchy z sosem truskawkowym

Przepis

Kluski drożdżowe gotowane na parze. W zależności od regionu mówimy o nich pampuchy, buchty czy parowańce. Smakują zarówno z wytrawnymi sosami – mięsnym, grzybowym czy pomidorowym, jak i na słodko ze śmietaną i cukrem, cynamonem czy owocami. Dla wielu z nas pampuchy z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa. Zobaczcie, jak przygotować to danie.

Oceń jako pierwszy:
d4xseha
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Pampuchy z sosem truskawkowym
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Pampuchy z sosem truskawkowym
Składniki

Pampuchy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 3 łyżeczki roztopionego masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Sos truskawkowy:

  • 500 truskawek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 laska wanilii.
Przepis

Mleko delikatnie podgrzej i wymieszaj z drożdżami oraz cukrem. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej rozczyn, dodaj masło, sól i jajka. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, uformuj kule o średnicy ok. 4-5 centymetrów. Gotuj na parze pod przykryciem ok. 10-15 minut. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Owoce zblenduj z cukrem i jogurtem. Laskę wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną noża zeskrob nasionka i dodaj je do musu. Wymieszaj. Sosem polej ciepłe pampuchy.

d4xseha
Pampuchy z sosem truskawkowym
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d4xseha
d4xseha

d4xseha
d4xseha
d4xseha