Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie i soczyste

Przepis

Mielone z kiszoną kapustą to pyszny pomysł, jak odmienić obiadowy klasyk. Do mięsa nie musimy dodawać bułki tartej, a kotlety zamiast smażyć, gotujemy na parze. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".

3.3
(32 głosy)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Dietolog
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

Dodatki:

  • ziemniaki z wody
  • surówka z kiszonej kapusty
Przepis

Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku (ale nie trzeba jej mocno odciskać) i siekamy. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z mięsnej masy formujemy 12 równych, okrągłych kotletów i przekładamy je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka). Gotujemy na parze 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

d2mcw74
Kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie i soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

98
53
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74