Kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie i soczyste
Mielone z kiszoną kapustą to pyszny pomysł, jak odmienić obiadowy klasyk. Do mięsa nie musimy dodawać bułki tartej, a kotlety zamiast smażyć, gotujemy na parze. Więcej pomysłów na pyszne dietetyczne dania znajdziecie na blogu "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 duża biała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Dodatki:
- ziemniaki z wody
- surówka z kiszonej kapusty
Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku (ale nie trzeba jej mocno odciskać) i siekamy. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z mięsnej masy formujemy 12 równych, okrągłych kotletów i przekładamy je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka). Gotujemy na parze 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze