Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to, co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Sycą i rozgrzewają.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku gotowanego
- 40 g masła klarowanego
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g mrożonego szpinaku
- 60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
- duża garść pomidorków koktajlowych
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C (160 stopni C termoobieg).
Zobacz także: tarta z warzywami i boczkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze