wp

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się

Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to, co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Sycą i rozgrzewają.

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku gotowanego
  • 40 g masła klarowanego
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku.
Przepis

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C (160 stopni C termoobieg).
Zobacz także: tarta z warzywami i boczkiem

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp