Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pyszności z piekarnika
Sycące zapiekanki to propozycje dań z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Hitem z pewnością będzie ziemniaczana wersja, do której dodamy np. mielone mięso i mnóstwo aromatycznych ziół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
*Składniki: *
- 10 średnich ziemniaków,
- 300 g mięsa mielonego,
- 250 g ulubionej mieszanki warzyw,
- 2 cebule,
- małe opakowanie śmietany 18 proc.,
- 30 dag żółtego sera,
- jajko,
- ostra papryka,
- oregano, bazylia suszone
- łyżka masła,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posól i popieprz. Kiedy ziemniaki ładnie się zarumienią, przełóż je do miski. Drugą cebulę także pokrój w piórka i podsmaż na patelni (nie myj jej wcześniej), dodaj mięso i smaż do chwili, aż zarumieni się, a woda odparuje. Dodaj sól, pieprz, suszone zioła i wszystko wymieszaj. Warzywa podsmaż na patelni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładaj ziemniaki, następnie warzywa, mięso. Na koniec poukładaj "na zakładkę" pozostałe plastry ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z żółtym serem i jajkiem. Dopraw pieprzem i chili. Tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę i przykryj pokrywką. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez pół godziny (do 45 minut).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze