Trwa ładowanie...
d2u8jku
25 listopada 2017, 10:24

Szarlotka z serem żółtym. Wersja, która zaskoczy cię smakiem

Przepis

Połączenie szarlotki, czyli jednego z najpopularniejszych ciast w Polsce, z serem żółtym brzmi jak abstrakcja. Taki zestaw cieszył się jednak dużą popularnością w XIX wieku, kiedy serwowanie wypieku z gałką lodów było prawie nie możliwe, ale za to z serem cheddar, który podkreślał smak deseru, już o wiele prostsze. Pomysł na szarlotkę z serem żółtym prosto z bloga "Ugotowane-pozamiatane". Wypróbujecie?

d2u8jku
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.ugotowanepozamiatane.pl
Źródło: www.ugotowanepozamiatane.pl
Składniki

Spód do tarty:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 200 g masła (zimne z lodówki)
  • pół szklanki zimnej wody
  • forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką

Nadzienie:

  • 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody różanej
  • 3 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • po łyżeczce cynamonu i kardamonu
  • garść orzechów laskowych

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Do podania:

  • Starty żółty ser (cheddar lub gouda)
Przepis

Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki, aż utworzą grudkowatą, suchą masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim. Na koniec posypujemy orzechami. Na to rozsypujemy kruszonkę i wkładamy znowu do pieca. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Kiedy szarlotka trochę wystygnie, kroimy ją na kawałki. Przed podaniem wkładamy każdy kawałek na chwilę do piekarnika posypany serem, tak żeby ser stopniał.
Zobacz także: ryżowe kulki arancini
src="https://d.wpimg.pl/1540731292-520455570/arancini.jpg"/>

Polecamy wideo: dlaczego warto jeść jabłka?

Szarlotka z serem żółtym. Wersja, która zaskoczy cię smakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2u8jku
d2u8jku
d2u8jku
d2u8jku
Więcej tematów
d2u8jku

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj