Jabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnie
Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze babcie. Warto więc wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
- Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto.
- Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta (pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
- Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
- Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
- Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
- Ciasto piekę 40 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl