Jabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnie

Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze babcie. Warto więc wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Jabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnieJabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 700 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Przepis

  • Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
  • Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta (pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
  • Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
  • Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
  • Ciasto piekę 40 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru