Trwa ładowanie...
d2fz0ec
27-10-2022 09:18

Jabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnie

Przepis

Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze babcie. Warto więc wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2fz0ec
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wpl.pl
Źródło: dziejesie.wpl.pl
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 700 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Przepis
  • Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
  • Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta (pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
  • Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
  • Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
  • Ciasto piekę 40 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jabłecznik jak u babci. Idealny na jesienne popołudnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d2fz0ec

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fz0ec
d2fz0ec
d2fz0ec
d2fz0ec
Więcej tematów
d2fz0ec