Trwa ładowanie...
d1t5n70
12-04-2017 14:14

Święcelnik. Śląski przysmak na twój stół

Przepis

Święcelnik, czyli półsłodkie ciasto drożdżowe nadziewane kawałkami swojskiej kiełbasy, szynką i boczkiem. Ten tradycyjny przysmak przygotowywany jest w już Wielki Piątek i króluje na niemal każdym śląskim stole podczas wielkanocnego biesiadowania. Podobno przepis na święcelnik przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i liczy sobie już przeszło 700 lat, a jego sekret tkwi w składnikach wysokiej jakości.

d1t5n70
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
iStock.com
Źródło: iStock.com
Składniki
  • 1 kg mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 3/4 kostki drożdży,
  • 10 dag masła,
  • olej,
  • 3 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 kg kiełbasy,
  • 1/2 kg surowego boczku wędzonego
  • 1/2 kg wędzonego karczku.
Przepis

Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą i wysyp je na blat. Teraz zrób dołek i pokrusz do niego drożdże i zalej je szklanką letniego mleka. Poczekaj 10 minut, aż zacznie rosnąć. W tym czasie roztop masło, dodaj do niego olej, 2 jajka i 2 żółtka, pozostałe mleko i zagnieć ciasto. Pozostaw je ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkuj, poukładaj na nim kiełbasę, boczek oraz karczek i zawiń, a jego wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Ciasto włóż do formy i piecz w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze przez godzinę.

Święcelnik. Śląski przysmak na twój stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t5n70
d1t5n70
d1t5n70
d1t5n70
Więcej tematów
d1t5n70