Święcelnik. Śląski przysmak na twój stół
Święcelnik, czyli półsłodkie ciasto drożdżowe nadziewane kawałkami swojskiej kiełbasy, szynką i boczkiem. Ten tradycyjny przysmak przygotowywany jest w już Wielki Piątek i króluje na niemal każdym śląskim stole podczas wielkanocnego biesiadowania. Podobno przepis na święcelnik przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i liczy sobie już przeszło 700 lat, a jego sekret tkwi w składnikach wysokiej jakości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 kg mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 3/4 kostki drożdży,
- 10 dag masła,
- olej,
- 3 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kg kiełbasy,
- 1/2 kg surowego boczku wędzonego
- 1/2 kg wędzonego karczku.
Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą i wysyp je na blat. Teraz zrób dołek i pokrusz do niego drożdże i zalej je szklanką letniego mleka. Poczekaj 10 minut, aż zacznie rosnąć. W tym czasie roztop masło, dodaj do niego olej, 2 jajka i 2 żółtka, pozostałe mleko i zagnieć ciasto. Pozostaw je ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkuj, poukładaj na nim kiełbasę, boczek oraz karczek i zawiń, a jego wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Ciasto włóż do formy i piecz w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze przez godzinę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze