Sentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrą
Kakao i chałka zdecydowanie zaliczają się do polskiego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Zaczął się okres jesiennej chandry i nie ma nic lepszego niż zawinięcie w kocyk z kubkiem gorącego kakao i domową chałką. To najlepsza terapia na poprawę humoru. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przygotowaliśmy dla was przepis na walkę z jesienną słotę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kakao:
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżka prawdziwego kakao
- cukier waniliowy
Chałka:
- 20 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 800 g mąki
- 4 jajka
- 100 g roztopionego masła
Kakao:
Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy. Gotować. Kakao wsypać do szklanki i rozmieszać z odrobiną wody. Do gotującego się mleka wlać rozdrobione kakao i mieszać.
Chałka:
Drożdże umieścić w misce, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 10 min. Po czym dodawać stopniowo mąkę oraz cukier, a na końcu sól. Cały czas mieszając dodawać 3 jajka i masło. Ciasto powinno być elastyczne. Uformować z niego kulę i odstawić na 2 godziny. Po czym podzielić na 2 części. Każdą z nich na 3 i zapleść z nich chałki. Przełożyć do form wysmarowanych oliwą. Po czym przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze