Trwa ładowanie...
d2g5ej6
09-10-2018 11:49

Sentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrą

Przepis

Kakao i chałka zdecydowanie zaliczają się do polskiego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Zaczął się okres jesiennej chandry i nie ma nic lepszego niż zawinięcie w kocyk z kubkiem gorącego kakao i domową chałką. To najlepsza terapia na poprawę humoru. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przygotowaliśmy dla was przepis na walkę z jesienną słotę.

d2g5ej6
4.3
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Kakao:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżka prawdziwego kakao
  • cukier waniliowy

Chałka:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła
Przepis

Kakao:
Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy. Gotować. Kakao wsypać do szklanki i rozmieszać z odrobiną wody. Do gotującego się mleka wlać rozdrobione kakao i mieszać.

Chałka:
Drożdże umieścić w misce, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 10 min. Po czym dodawać stopniowo mąkę oraz cukier, a na końcu sól. Cały czas mieszając dodawać 3 jajka i masło. Ciasto powinno być elastyczne. Uformować z niego kulę i odstawić na 2 godziny. Po czym podzielić na 2 części. Każdą z nich na 3 i zapleść z nich chałki. Przełożyć do form wysmarowanych oliwą. Po czym przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Sentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
Więcej tematów
d2g5ej6