Sentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrą

Kakao i chałka zdecydowanie zaliczają się do polskiego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Zaczął się okres jesiennej chandry i nie ma nic lepszego niż zawinięcie w kocyk z kubkiem gorącego kakao i domową chałką. To najlepsza terapia na poprawę humoru. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przygotowaliśmy dla was przepis na walkę z jesienną słotę.

Sentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrąSentymentalny wtorek: domowe kakao i chałka. Walczymy z jesienną chandrą
Dominika Czerniszewska

Kakao:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżka prawdziwego kakao
  • cukier waniliowy

Chałka:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła

Przepis

Kakao:
Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy. Gotować. Kakao wsypać do szklanki i rozmieszać z odrobiną wody. Do gotującego się mleka wlać rozdrobione kakao i mieszać.

Przepis

Chałka:
Drożdże umieścić w misce, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 10 min. Po czym dodawać stopniowo mąkę oraz cukier, a na końcu sól. Cały czas mieszając dodawać 3 jajka i masło. Ciasto powinno być elastyczne. Uformować z niego kulę i odstawić na 2 godziny. Po czym podzielić na 2 części. Każdą z nich na 3 i zapleść z nich chałki. Przełożyć do form wysmarowanych oliwą. Po czym przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce