Kołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deser
Kołacz węgierski, kurtoszkołacz, trdelink, ciasto kominowe, takie nazwy udało mi się odszukać. Kurtoszkołacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Posypuje się cukrem wymieszanym z cynamonem, cukrem waniliowym, posypane orzechami, polane czekoladą. Przepis na ten węgierski przysmak poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do miski wsypać mąkę, dodać 1 łyżkę cukru wsypać drożdże, przykryć odstawić niech urosną.
- Jajka roztrzepać z resztą cukru, wlać do rozczynu, dodać masło, szczyptę soli i zarobić ciasto. jeśli jest za rzadkie dodać mąki, a jeśli za gęste dolać ciepłego mleka.
- Wyrobić dokładnie jak tradycyjne drożdżowe, odstawić na min 1 godz. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub pokrywką.
- Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywać kawałki i uformować długie wałeczki o szerokości około 1-1,5 cm.
- Kijek, wałek do ciasta lub specjalna foremkę posmarować olejem.
- Nawijać wałeczki na zakładkę, na taką długość, aby końce kijka oprzeć o brzeg blaszki. Owinięty wałek poturlać po stolnicy, aby wyrównać i docisnąć ciasto.
- Pędzelkiem smarujemy dookoła oliwą. Na talerz lub płaskiej miseczki wsypujemy posypkę. Bierzemy łyżkę, najlepiej cedzakową i nad formą do ciasta lub innym naczyniem dookoła posypujemy. Nie żałujemy posypki, to cały urok tego ciastka.
- Układamy nawinięte foremki na patelni, formie do ciasta itp. Ja wykorzystałam prowadnice, które mam w piekarniku.
- Pieczemy do dobrego zrumienienia przez około 20 minut. W czasie pieczenia, jeżeli to możliwe, postarajmy się obrócić. Wyjmujemy, stawiamy pionowo i powoli zsuwamy. Najlepsze gorące.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl