Trwa ładowanie...
d2xn9rt
Alina Jasińska

Kołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deser

Przepis

Kołacz węgierski, kurtoszkołacz, trdelink, ciasto kominowe, takie nazwy udało mi się odszukać. Kurtoszkołacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Posypuje się cukrem wymieszanym z cynamonem, cukrem waniliowym, posypane orzechami, polane czekoladą. Przepis na ten węgierski przysmak poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

d2xn9rt
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • paczuszka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki posypki: cukier gruboziarnisty, cukier waniliowy, cynamon, orzechy (mieszamy w dowolnych proporcjach)
  • olej do smarowania kołaczy i formy
Przepis
  • Do miski wsypać mąkę, dodać 1 łyżkę cukru wsypać drożdże, przykryć odstawić niech urosną.
  • Jajka roztrzepać z resztą cukru, wlać do rozczynu, dodać masło, szczyptę soli i zarobić ciasto. jeśli jest za rzadkie dodać mąki, a jeśli za gęste dolać ciepłego mleka.
  • Wyrobić dokładnie jak tradycyjne drożdżowe, odstawić na min 1 godz. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub pokrywką.
  • Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywać kawałki i uformować długie wałeczki o szerokości około 1-1,5 cm.
  • Kijek, wałek do ciasta lub specjalna foremkę posmarować olejem.
  • Nawijać wałeczki na zakładkę, na taką długość, aby końce kijka oprzeć o brzeg blaszki. Owinięty wałek poturlać po stolnicy, aby wyrównać i docisnąć ciasto.
  • Pędzelkiem smarujemy dookoła oliwą. Na talerz lub płaskiej miseczki wsypujemy posypkę. Bierzemy łyżkę, najlepiej cedzakową i nad formą do ciasta lub innym naczyniem dookoła posypujemy. Nie żałujemy posypki, to cały urok tego ciastka.
  • Układamy nawinięte foremki na patelni, formie do ciasta itp. Ja wykorzystałam prowadnice, które mam w piekarniku.
  • Pieczemy do dobrego zrumienienia przez około 20 minut. W czasie pieczenia, jeżeli to możliwe, postarajmy się obrócić. Wyjmujemy, stawiamy pionowo i powoli zsuwamy. Najlepsze gorące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d2xn9rt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xn9rt
d2xn9rt
d2xn9rt
d2xn9rt
Więcej tematów
d2xn9rt