Kołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deser

Kołacz węgierski, kurtoszkołacz, trdelink, ciasto kominowe, takie nazwy udało mi się odszukać. Kurtoszkołacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Posypuje się cukrem wymieszanym z cynamonem, cukrem waniliowym, posypane orzechami, polane czekoladą. Przepis na ten węgierski przysmak poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Kołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deserKołacz węgierski krok po kroku. Bajeczny deser
Alina Jasińska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • paczuszka suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki posypki: cukier gruboziarnisty, cukier waniliowy, cynamon, orzechy (mieszamy w dowolnych proporcjach)
  • olej do smarowania kołaczy i formy

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, dodać 1 łyżkę cukru wsypać drożdże, przykryć odstawić niech urosną.
  • Jajka roztrzepać z resztą cukru, wlać do rozczynu, dodać masło, szczyptę soli i zarobić ciasto. jeśli jest za rzadkie dodać mąki, a jeśli za gęste dolać ciepłego mleka.
  • Wyrobić dokładnie jak tradycyjne drożdżowe, odstawić na min 1 godz. do wyrośnięcia, przykryte ściereczką lub pokrywką.
  • Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Z ciasta odrywać kawałki i uformować długie wałeczki o szerokości około 1-1,5 cm.
  • Kijek, wałek do ciasta lub specjalna foremkę posmarować olejem.
  • Nawijać wałeczki na zakładkę, na taką długość, aby końce kijka oprzeć o brzeg blaszki. Owinięty wałek poturlać po stolnicy, aby wyrównać i docisnąć ciasto.
  • Pędzelkiem smarujemy dookoła oliwą. Na talerz lub płaskiej miseczki wsypujemy posypkę. Bierzemy łyżkę, najlepiej cedzakową i nad formą do ciasta lub innym naczyniem dookoła posypujemy. Nie żałujemy posypki, to cały urok tego ciastka.
  • Układamy nawinięte foremki na patelni, formie do ciasta itp. Ja wykorzystałam prowadnice, które mam w piekarniku.
  • Pieczemy do dobrego zrumienienia przez około 20 minut. W czasie pieczenia, jeżeli to możliwe, postarajmy się obrócić. Wyjmujemy, stawiamy pionowo i powoli zsuwamy. Najlepsze gorące.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować