Słodkie drożdżowe bułeczki
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na przepysznme słodkie bułeczki. Drożdżowe bułeczki najlepiej smakują z kakao i masłem lub ulubioną konfiturą.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Ponadto:
- 1 jajko
- cukier trzcinowy lub brązowy
Przepis
W dużej misce, najlepiej plastikowej w ciepłym mleku rozpuszczamy masło, mieszamy z cukrem pudrem i drożdżami. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej.
Przepis
Dodajemy żółtka, sól, część mąki i miksujemy. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Przepis
Jeszcze raz wyrabiamy, spłaszczamy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 cm. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą noża kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.
Przepis
Takie ciasto pozostawiamy na ok. 60 min, następnie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.
Przepis
Ciasto wkładamy do piekarnika, następnie drugą blachę wsuwamy powyżej, żeby wierzch nam za szybko się nie przypiekł. Dzięki temu ciasto też będzie lepiej rosło. Po ok. 20 min zdejmujemy blachę i pieczemy jeszcze z 10 min.