Trwa ładowanie...
dd79uez
dd79uez

Słodkie drożdżowe bułeczki

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na przepysznme słodkie bułeczki. Drożdżowe bułeczki najlepiej smakują z kakao i masłem lub ulubioną konfiturą.

3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Słodkie drożdżowe bułeczki
Moniki Smakołyki
Składniki
  • ok. 750 g mąki pszennej extra
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży instant 7 g
  • 50 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Ponadto:

  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy lub brązowy
Przepis

W dużej misce, najlepiej plastikowej w ciepłym mleku rozpuszczamy masło, mieszamy z cukrem pudrem i drożdżami. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej.

Dodajemy żółtka, sól, część mąki i miksujemy. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.

Jeszcze raz wyrabiamy, spłaszczamy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 cm. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą noża kroimy na kwadraty dowolnej wielkości.

Takie ciasto pozostawiamy na ok. 60 min, następnie nagrzewamy piekarnik do 175 st. C. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem brązowym.

Ciasto wkładamy do piekarnika, następnie drugą blachę wsuwamy powyżej, żeby wierzch nam za szybko się nie przypiekł. Dzięki temu ciasto też będzie lepiej rosło. Po ok. 20 min zdejmujemy blachę i pieczemy jeszcze z 10 min.

Słodkie drożdżowe bułeczki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dd79uez
dd79uez
dd79uez
dd79uez
dd79uez