Drożdżowe pierożki z dżemem. Proste ciasteczka, które rozpływają się w ustach
Słodkie maleństwa, które idealnie pasują do kawy lub herbaty. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki łatwo kupić w każdym sklepie spożywczym. Sprawdzony przepis na drożdżowe ciasteczka z dżemem prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 60 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania rogalików
- cukier brązowy do posypania
- dżem malinowy
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 szklanki śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciasto wyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce.
Zobacz także: domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem
src="https://d.wpimg.pl/73301026-865658829/drozdz.jpg"/>
Polecamy wideo: papatacze, czyli zawijane drożdżówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze