Trwa ładowanie...
d3g6252
d3g6252

Ciasto drożdżowe z owocami

Przepis

Puszyste, delikatne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z owocami umili nam rodzinne spotkania i jesienne wieczory. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

1.0
(1 głos)
Oceń:
d3g6252
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Gotuj ze mną
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g mąki
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie pokrojone na ćwiartki
Przepis

Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić na puch z cukrami i szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, ogrzać do temp. pokojowej (potrzymać ją przed pieczeniem na blacie kuchennym). Dodać jajka, rozczyn oraz masło, zarobić ciasto, mieszając ręcznie drewnianą łyżką, a nie mikserem. Przykryć odstawić na min, 1 godz. do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem (u mnie 25x25 cm). Ułożyć na wierzchu owoce, odstawić na ok. 15 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia. Uchylamy drzwiczki i chwilę po upieczeniu trzymamy jeszcze w piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i formy na drewnianą deseczkę. Studzimy i gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3g6252
Ciasto drożdżowe z owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

13
2
Share
d3g6252

d3g6252
d3g6252
d3g6252