ycipk-3486hm
ycipk-3486hm

Ciasto drożdżowe z owocami

Przepis

Puszyste, delikatne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z owocami umili nam rodzinne spotkania i jesienne wieczory. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Trwa ładowanie...
ycipk-3486hm
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 500 g mąki
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie pokrojone na ćwiartki
Przepis

Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić na puch z cukrami i szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, ogrzać do temp. pokojowej (potrzymać ją przed pieczeniem na blacie kuchennym). Dodać jajka, rozczyn oraz masło, zarobić ciasto, mieszając ręcznie drewnianą łyżką, a nie mikserem. Przykryć odstawić na min, 1 godz. do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem (u mnie 25x25 cm). Ułożyć na wierzchu owoce, odstawić na ok. 15 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia. Uchylamy drzwiczki i chwilę po upieczeniu trzymamy jeszcze w piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i formy na drewnianą deseczkę. Studzimy i gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-3486hm
Ciasto drożdżowe z owocami - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm
ycipk-3486hm