Ciasto drożdżowe z owocami
Puszyste, delikatne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z owocami umili nam rodzinne spotkania i jesienne wieczory. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić na puch z cukrami i szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, ogrzać do temp. pokojowej (potrzymać ją przed pieczeniem na blacie kuchennym). Dodać jajka, rozczyn oraz masło, zarobić ciasto, mieszając ręcznie drewnianą łyżką, a nie mikserem. Przykryć odstawić na min, 1 godz. do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem (u mnie 25x25 cm). Ułożyć na wierzchu owoce, odstawić na ok. 15 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia. Uchylamy drzwiczki i chwilę po upieczeniu trzymamy jeszcze w piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i formy na drewnianą deseczkę. Studzimy i gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze