Ryba na piątek: sandacz z jajami według przepisu z 1871 r.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 2 filety z sandacza
- 2 jajka
- 1 pęczek włoszczyzny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotować wywar z włoszczyzny: obrać marchewkę, selera, pietruszkę. Warzywa pokroić na ćwiartki, zalać zimną wodą i gotować przez ok. 40 minut. Wywar powinien być intensywny, mocno warzywny. Jajka ugotować na twardo
Ryby opłukać, osuszyć i posolić. Tak przygotowane filety przełożyć do przestudzonego wywaru i podgotować ok. 5 minut. Filety delikatnie się zetną. W tym czasie obrać i pokroić w kosteczkę jajka. Rybę wyłożyć na talerze, posypać jajkiem i doprawić pieprzem.
Zobacz także: przepisy na fawork iz 1895 roku
Ryby powinny zajmować stałe miejsce w jadłospisie Polaków. Przepis na powyższego sandacza pochodzi z 1871 roku i odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Zobacz wideo: cała prawda o łososiu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze