Trwa ładowanie...
darfvea
21-10-2021 11:50

Rozgrzewający gulasz na jesienne dni. Przepis z Hogwartu

Przepis

Ten przepis to zamerykanizowana wersja dania pochodzącego ze średniowiecznych Węgier. Składniki są łatwo dostępne, a efekt zadowoli nawet najprzystojniejszego gwiazdora sportu wygłodniałego po wieczorze na parkiecie.

darfvea
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2019 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 duże marchewki, posiekane
  • 1 łyżeczka + szczypta soli, do dodawania po trochu
  • 220 g makaronu kolanka
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3–4 łodygi świeżej natki pietruszki, posiekane + więcej do dekoracji
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 papryka (w dowolnym kolorze), pokrojona na kawałki
Przepis
  • Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wrzuć mięso z indyka.
  • Smaż przez 5–7 minut, aż mięso zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odsącz wytopiony tłuszcz.
  • Postaw patelnię z mięsem z powrotem na ogniu. Dorzuć cebulę, czosnek, marchewki i łyżeczkę soli. Duś przez 5–7 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • Napełnij duży rondel wodą i dodaj szczyptę soli. Zagotuj wodę.
  • Zmniejsz ogień pod mięsem i przykryj patelnię talerzem, podczas gdy woda będzie się podgrzewać.
  • Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente.
  • Odsącz makaron, wrzuć go z powrotem do rondla i postaw na małym ogniu.
  • Przełóż mięso z dodatkami do rondla z makaronem.
  • Dodaj passatę i krojone pomidory.
  • Wsyp pieprz, natkę pietruszki i suszone zioła, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj paprykę. Duś na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż wszystkie składniki będą gorące.
  • Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Rozgrzewający gulasz na jesienne dni. Przepis z Hogwartu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj