Rozgrzewający gulasz na jesienne dni. Przepis z Hogwartu
Ten przepis to zamerykanizowana wersja dania pochodzącego ze średniowiecznych Węgier. Składniki są łatwo dostępne, a efekt zadowoli nawet najprzystojniejszego gwiazdora sportu wygłodniałego po wieczorze na parkiecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- 2 średnie cebule, posiekane
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 duże marchewki, posiekane
- 1 łyżeczka + szczypta soli, do dodawania po trochu
- 220 g makaronu kolanka
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 3–4 łodygi świeżej natki pietruszki, posiekane + więcej do dekoracji
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 papryka (w dowolnym kolorze), pokrojona na kawałki
- Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wrzuć mięso z indyka.
- Smaż przez 5–7 minut, aż mięso zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odsącz wytopiony tłuszcz.
- Postaw patelnię z mięsem z powrotem na ogniu. Dorzuć cebulę, czosnek, marchewki i łyżeczkę soli. Duś przez 5–7 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Napełnij duży rondel wodą i dodaj szczyptę soli. Zagotuj wodę.
- Zmniejsz ogień pod mięsem i przykryj patelnię talerzem, podczas gdy woda będzie się podgrzewać.
- Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente.
- Odsącz makaron, wrzuć go z powrotem do rondla i postaw na małym ogniu.
- Przełóż mięso z dodatkami do rondla z makaronem.
- Dodaj passatę i krojone pomidory.
- Wsyp pieprz, natkę pietruszki i suszone zioła, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj paprykę. Duś na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż wszystkie składniki będą gorące.
- Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze