Trwa ładowanie...
d3e553f
01-04-2021 10:11

Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?

Przepis

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez białego barszczu. Pyszny, doprawiony chrzanem i czosnkiem, z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. Po prostu palce lizać. Jak przygotować tradycyjny biały barszcz na Wielkanoc? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.

d3e553f
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • zakwas z mąki pszennej razowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ marchewki
  • ¼ pora
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki chrzanu
  • jajka na twardo
  • olej, sól, pieprz, majeranek
Przepis
  • Kiełbasę nakłuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz pora. Gotujemy przez 30 min.
  • Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
  • Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocny barszcz biały z tartym chrzanem. Jak zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e553f
d3e553f
d3e553f
d3e553f
Więcej tematów
d3e553f