Trwa ładowanie...
d3w46nq
27-03-2010 21:37

Chrzan tarty z dodatkami

Przepis

Tarty chrzan to tradycja kuchni wielkanocnej i gości na wielu polskich stołach podczas niedzielnego śniadania. Jego dość wyrazisty smak przypada do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Sprawdź nasz pyszny przepis na chrzan z dodatkami.

d3w46nq
1.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 3-4 korzenie chrzanu - kupując zwróćmy uwagę aby był świeży, jędrny i nie miał uszkodzeń spowodowanych działalnością owadów
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego (ew. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego rozpuszczona w 2-3 łyżkach ciepłej wody)
  • do smaku: cukier, szczypta soli
  • 0,5-1 szkl. dobrej, wiejskiej śmietany
  • 1 duże, winne jabłko
Przepis

Moja Babcia miała swój sposób na tarcie chrzanu - wkładała go najpierw, w całości, na kilka godzin do zamrażarki a dopiero później ścierała. Zmrożony dużo łatwiej zetrzeć i nie szczypie tak bardzo w oczy, spróbujcie sami!

Korzenie chrzanu trzeba cienko obrać, łatwo to zrobić obieraczką do warzyw. Ścieramy go na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem albo kwaskiem cytrynowym aby nie ściemniał. Doprawiamy też cukrem i szczyptą soli. Tak przygotowany chrzan przekładamy do słoja i szczelnie zakręcamy aby nie wietrzał. Śmietanę dodajemy, ilość w/g upodobania, przed podaniem. Do tartego chrzanu możemy także dodać starte na tarce jabłko (bez skórki).
Chrzan możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu, od kilku do kilkunastu dni. Podajemy do mięs pieczonych, wędlin, jaj, ryb, etc.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Chrzan tarty z dodatkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
d3w46nq
Więcej tematów
d3w46nq