Bitki schabowe w sosie chrzanowym
Schab to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suche. Autorka bloga "Krylowa kuchnia" proponuje danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki).
Przepis
Kiedy sos już zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.