Trwa ładowanie...
d2bewys
d2bewys

Bitki schabowe w sosie chrzanowym

Przepis

Schab to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suche. Autorka bloga "Krylowa kuchnia" proponuje danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty.

2.8
(15 głosów)
Oceń:
d2bewys
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Bitki schabowe w sosie chrzanowym
Krylowa Kuchnia
Bitki schabowe w sosie chrzanowym
Składniki
  • 4 kotlety ze schabu (po150 g każdy)
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej)
  • 1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny)
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Przepis

Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki).

Kiedy sos już zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

d2bewys
Bitki schabowe w sosie chrzanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

116
14
Share
d2bewys
d2bewys

d2bewys
d2bewys
d2bewys