Trwa ładowanie...
d4kpnq0
29-11-2021 10:15

Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną

Przepis

Robert Sowa, mówi o sobie, że dorastał w domu, w którym korzystało się z dobrych produktów - dziś określanych jako regionalne i ekologiczne. na rodzinny obiad proponuje pierś gęsi marynowaną w nalewce pigwowej i musztardzie.

d4kpnq0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot:
Składniki

Gęś w marynacie:
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżeczka soli ziołowej
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 łyżka musztardy delikatesowej
• 2 piersi z gęsi

Śliwki z żurawiną:
• ½ czerwonej cebuli
• ½ czerwonej papryczki chili
• 6 śliwek
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• kilka ziaren owocu jałowca
• 2 łyżki suszonej żurawiny

Do dekoracji: 2 plastry sękacza, gałązka rozmarynu

Przepis
  • Do miski wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy sól ziołową, miód i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy marynatę. Nacinamy skórę na gęsi. Mięso wkładamy do marynaty skórą do dołu i marynujemy w lodówce najlepiej do 12 godzin.
  • Rozgrzewamy patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony ze skórą. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po 2–3 minutach, mięso przewracamy na drugą stronę.
  • Smażymy jeszcze przez 1 minutę. Następnie gęsinę układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20–30 minut w zależności od wielkości piersi.
  • Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.
  • Cebulę kroimy w drobne piórka, papryczkę chili w plastry. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.
  • Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie je mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki.
  • Całość podsmażamy przez 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód. Składniki mieszamy i doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy przez 1–2 minuty.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3–4 minuty, by odpoczęły. Pokrojone sękacze układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
  • Kawałki mięsa układamy na sękaczu. Obok kładziemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kpnq0
d4kpnq0
d4kpnq0
d4kpnq0
Więcej tematów
d4kpnq0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj