Pierś gęsi ze śliwkami z żurawiną
Robert Sowa, mówi o sobie, że dorastał w domu, w którym korzystało się z dobrych produktów - dziś określanych jako regionalne i ekologiczne. na rodzinny obiad proponuje pierś gęsi marynowaną w nalewce pigwowej i musztardzie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Gęś w marynacie:
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżeczka soli ziołowej
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 łyżka musztardy delikatesowej
• 2 piersi z gęsi
Śliwki z żurawiną:
• ½ czerwonej cebuli
• ½ czerwonej papryczki chili
• 6 śliwek
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 kieliszek nalewki z pigwy
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• kilka ziaren owocu jałowca
• 2 łyżki suszonej żurawiny
Do dekoracji: 2 plastry sękacza, gałązka rozmarynu
- Do miski wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy sól ziołową, miód i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy marynatę. Nacinamy skórę na gęsi. Mięso wkładamy do marynaty skórą do dołu i marynujemy w lodówce najlepiej do 12 godzin.
- Rozgrzewamy patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony ze skórą. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po 2–3 minutach, mięso przewracamy na drugą stronę.
- Smażymy jeszcze przez 1 minutę. Następnie gęsinę układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20–30 minut w zależności od wielkości piersi.
- Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.
- Cebulę kroimy w drobne piórka, papryczkę chili w plastry. Śliwki przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki.
- Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie je mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki.
- Całość podsmażamy przez 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód. Składniki mieszamy i doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy przez 1–2 minuty.
- Piersi wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3–4 minuty, by odpoczęły. Pokrojone sękacze układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.
- Kawałki mięsa układamy na sękaczu. Obok kładziemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze