Trwa ładowanie...
d1k2j7t
d1k2j7t

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą. Specjalność Ewy Wachowicz

Przepis

Mięso z gęsi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe. Posiada sporo łatwo przyswajalnego białka, żelaza i magnezu oraz witamin z grup A, B1, B2, D i E oraz PP. W tłuszczu znajdują się cenne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Warto jeść na zdrowie!

2.6
(18 głosów)
Oceń:
d1k2j7t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

fot. Grzegorz Kozakiewicz
Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 4 udka gęsie
  • 2 l smalcu gęsiego lub oleju
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Modra kapusta:

  • kapusta czerwona
  • olej
  • 2 - cebule czerwone
  • suszona lub mrożona żurawina
  • miód
  • sól
  • pieprz
Przepis

Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.
Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1k2j7t
Gęsie nóżki confit z modrą kapustą. Specjalność Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
57
Share
d1k2j7t
d1k2j7t

d1k2j7t
d1k2j7t
d1k2j7t