Esencjonalny rosół na gęsinie. Zupa na jesienne chłody
"Rosół to skomplikowana kombinacja mięsa, warzyw i przypraw – mawiała moja babcia. Z byle czego dobrego rosołu nie ugotujesz!" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami". Blogerka proponuje przepis na aromatyczny rosół na pieczonej gęsinie. Smakuje bardzo ciekawie, jesiennie i rześko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- wszystkie czyste kości i reszta mięsa z wcześniej upieczonej gęsi
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 mały por
- 1 średnia cebula
- 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziaren pieprzu czarnego dobrej jakości + świeżo mielony do podania
- 1 anyż gwiaździsty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- 3 litry wody
Do dużego garnka wkładamy kości i mięso z pieczonej gęsi, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy "szumowiny" i zmniejszamy ogień – rosół powinien gotować się bardzo wolno. Warzywa obieramy – za wyjątkiem cebuli i imbiru – przypiekamy je na suchej patelni. Dodajemy do rosołu razem z przyprawami, oszczędnie solimy. Gotujemy ok. 2 godzin bez pokrywki. Po tym czasie dodajemy gałązki lubczyku i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Przecedzamy przez sito i rozlewamy do talerzy. Do każdego wkładamy porcję dyniowego ‚makaronu’ i posypujemy pieprzem.
Makaron dyniowy: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynię makaronową przekrawamy wzdłuż i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy do miękkości – u mnie ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy przestygnie, widelcem odrywamy włókna – nasz "makaron".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze