Trwa ładowanie...
d39xquo
d39xquo

Esencjonalny rosół na gęsinie. Zupa na jesienne chłody

Przepis

"Rosół to skomplikowana kombinacja mięsa, warzyw i przypraw – mawiała moja babcia. Z byle czego dobrego rosołu nie ugotujesz!" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami". Blogerka proponuje przepis na aromatyczny rosół na pieczonej gęsinie. Smakuje bardzo ciekawie, jesiennie i rześko.

2.6
(12 głosów)
Oceń:
d39xquo
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • wszystkie czyste kości i reszta mięsa z wcześniej upieczonej gęsi
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziaren pieprzu czarnego dobrej jakości + świeżo mielony do podania
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 3 litry wody
Przepis

Do dużego garnka wkładamy kości i mięso z pieczonej gęsi, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy "szumowiny" i zmniejszamy ogień – rosół powinien gotować się bardzo wolno. Warzywa obieramy – za wyjątkiem cebuli i imbiru – przypiekamy je na suchej patelni. Dodajemy do rosołu razem z przyprawami, oszczędnie solimy. Gotujemy ok. 2 godzin bez pokrywki. Po tym czasie dodajemy gałązki lubczyku i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Przecedzamy przez sito i rozlewamy do talerzy. Do każdego wkładamy porcję dyniowego ‚makaronu’ i posypujemy pieprzem.

Makaron dyniowy: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynię makaronową przekrawamy wzdłuż i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy do miękkości – u mnie ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy przestygnie, widelcem odrywamy włókna – nasz "makaron".

Zobacz też: wieniec na zakwasie

d39xquo
Esencjonalny rosół na gęsinie. Zupa na jesienne chłody
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
36
Share
d39xquo
d39xquo

d39xquo
d39xquo
d39xquo