ycipk-2bo2l9
ycipk-2bo2l9

Esencjonalny rosół na gęsinie. Zupa na jesienne chłody - Przepis

Trwa ładowanie...
     Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

"Rosół to skomplikowana kombinacja mięsa, warzyw i przypraw – mawiała moja babcia. Z byle czego dobrego rosołu nie ugotujesz!" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami". Blogerka proponuje przepis na aromatyczny rosół na pieczonej gęsinie. Smakuje bardzo ciekawie, jesiennie i rześko.

Składniki
  • wszystkie czyste kości i reszta mięsa z wcześniej upieczonej gęsi
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziaren pieprzu czarnego dobrej jakości + świeżo mielony do podania
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 3 litry wody
Przepis

Do dużego garnka wkładamy kości i mięso z pieczonej gęsi, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy "szumowiny" i zmniejszamy ogień – rosół powinien gotować się bardzo wolno. Warzywa obieramy – za wyjątkiem cebuli i imbiru – przypiekamy je na suchej patelni. Dodajemy do rosołu razem z przyprawami, oszczędnie solimy. Gotujemy ok. 2 godzin bez pokrywki. Po tym czasie dodajemy gałązki lubczyku i gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą. Przecedzamy przez sito i rozlewamy do talerzy. Do każdego wkładamy porcję dyniowego ‚makaronu’ i posypujemy pieprzem.

Makaron dyniowy: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynię makaronową przekrawamy wzdłuż i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy do miękkości – u mnie ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy przestygnie, widelcem odrywamy włókna – nasz "makaron".

ycipk-2bo2l9

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2bo2l9
ycipk-2bo2l9
ycipk-2bo2l9