Półgęski - piersi gęsie wędzone
Niegdyś gęsina gościła na królewskich stołach. Dziś niestety bardzo rzadko sięgamy po ten rodzaj mięsa. A szkoda, bo gęsina jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Polska gęsina najlepiej smakuje jesienią. Póki trwa sezon, warto pokusić się o przygotowanie klasycznego półgęska.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- piersi gęsie
- sól
- pieprz, majeranek
- czosnek
Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem. Wkładamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy na tydzień. Codziennie przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy z garnka, opłukujemy i obsuszamy. Wędzimy kilka dni w zimnym dymie.
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze