Trwa ładowanie...
d3lk9sa
07-11-2019 15:53

Półgęski - piersi gęsie wędzone

Przepis

Niegdyś gęsina gościła na królewskich stołach. Dziś niestety bardzo rzadko sięgamy po ten rodzaj mięsa. A szkoda, bo gęsina jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Polska gęsina najlepiej smakuje jesienią. Póki trwa sezon, warto pokusić się o przygotowanie klasycznego półgęska.

d3lk9sa
4.8
(46 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
Przepis

Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem. Wkładamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy na tydzień. Codziennie przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy z garnka, opłukujemy i obsuszamy. Wędzimy kilka dni w zimnym dymie.

Przepis dodał użytkownik teresa-kr

Półgęski - piersi gęsie wędzone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lk9sa
d3lk9sa
d3lk9sa
d3lk9sa
Więcej tematów
d3lk9sa

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj