Trwa ładowanie...
djup0ft
djup0ft

Półgęski - piersi gęsie wędzone

Przepis

Niegdyś gęsina gościła na królewskich stołach. Dziś niestety bardzo rzadko sięgamy po ten rodzaj mięsa. A szkoda, bo gęsina jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Polska gęsina najlepiej smakuje jesienią. Póki trwa sezon, warto pokusić się o przygotowanie klasycznego półgęska.

3.7
(46 głosów)
Oceń:
djup0ft
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Półgęski - piersi gęsie wędzone
Shutterstock
Półgęski - piersi gęsie wędzone
Składniki
Przepis

Piersi gęsie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz roztartym czosnkiem. Wkładamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy na tydzień. Codziennie przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy z garnka, opłukujemy i obsuszamy. Wędzimy kilka dni w zimnym dymie.

Przepis dodał użytkownik teresa-kr

Półgęski - piersi gęsie wędzone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
djup0ft

Podziel się opinią

Share
djup0ft
djup0ft

djup0ft
djup0ft
djup0ft