Trwa ładowanie...
d2dd0rd
12-12-2018 10:25

Pasztet z gęsi z suską sechlońską. Specjał nie tylko na Święta

Przepis

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pasztetu z gęsi. W sklepach trudno jednak znaleźć prawdziwy produkt z dużą ilością mięsa i aromatycznymi dodatkami. Zamiast gotowego wyrobu, proponujemy przepyszny gęsi pasztet z suską sechlońską. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

d2dd0rd
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Na dwa pasztety:

  • 1/2 tuszki gęsiej o wadze 4,20 kg
  • 2 wątroby z gęsi
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki otartego majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól morska do smaku
  • 12 suskich sechlońskich
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Połowę gęsi dzielimy na kawałki, myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Układamy w zamykanej formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika bez pokrywy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 st. C, przykrywamy formę i pieczemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Ok. 2,5-3 godziny.

Mięso wyjmujemy na półmisek, a do wytopionego tłuszczu dodajemy cebule pokrojone na ćwiartki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy je pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Potem zmniejszamy grzanie do 160 st. C, odkrywamy formę i dodajemy do cebuli gęsie wątroby. Pieczemy jeszcze 15 minut i wyjmujemy formę z piekarnika.

Zostawiamy wszystko do ostygnięcia. Mięso oddzielamy od kości i razem z wątrobą i cebulą przepuszczamy przez maszynkę dwa razy: raz przez sitko o grubszych oczkach, następnie o drobnych.

Do zmielonego mięsa dolewamy płyn z pieczenia – przez sito, doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami.

Wszystko dokładnie wyrabiamy, przynajmniej 10 minut. dzielimy mięso na dwie części. Suskie sechlońskie kroimy na kawałki i po równo dodajemy do każdej części masy mięsnej. Wyrabiamy je krótko z mięsem. Przekładamy mięso do dwóch foremek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut.

Wyłączamy po tym czasie grzanie i zostawiamy pasztety w piekarniku jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy je na kratkę, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Podajemy z konfiturą cebulową, jarzębinową, figową, z domowym sosem chrzanowym, marynowanymi rydzami lub piklami.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Pasztet z gęsi z suską sechlońską. Specjał nie tylko na Święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
Więcej tematów
d2dd0rd