Trwa ładowanie...
d35j11u
18-11-2017 08:07

Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta

Przepis

Nie wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Alternatywą będzie więc duszona pierś z gęsi. Gęsina to niedoceniane mięso, które tradycyjne jadamy 11 listopada. Ze względu na walory odżywcze powinno znacznie częściej pojawiać się na naszym stole. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

d35j11u
3.6
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 2 piersi z gęsi,
  • 500 ml cydru,
  • kawałek cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 2 owoce ziela angielskiego,
  • sól.

Do podania:

  • kluseczki lub puree ziemniaczane
Przepis

Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę. Ułożyć na zimnej patelni i smażyć powoli, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać przyprawy, lekko osolić i zalać cydrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z dodatkami.

Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?

Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u