Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta
Nie wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Alternatywą będzie więc duszona pierś z gęsi. Gęsina to niedoceniane mięso, które tradycyjne jadamy 11 listopada. Ze względu na walory odżywcze powinno znacznie częściej pojawiać się na naszym stole. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 piersi z gęsi,
- 500 ml cydru,
- kawałek cynamonu,
- 5 goździków,
- 2 owoce ziela angielskiego,
- sól.
Do podania:
- kluseczki lub puree ziemniaczane
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę. Ułożyć na zimnej patelni i smażyć powoli, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać przyprawy, lekko osolić i zalać cydrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z dodatkami.
Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze