Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta
Nie wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Alternatywą będzie więc duszona pierś z gęsi. Gęsina to niedoceniane mięso, które tradycyjne jadamy 11 listopada. Ze względu na walory odżywcze powinno znacznie częściej pojawiać się na naszym stole. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 piersi z gęsi,
- 500 ml cydru,
- kawałek cynamonu,
- 5 goździków,
- 2 owoce ziela angielskiego,
- sól.
Do podania:
- kluseczki lub puree ziemniaczane
Przepis
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę. Ułożyć na zimnej patelni i smażyć powoli, aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać przyprawy, lekko osolić i zalać cydrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z dodatkami.
Przepis
Zobacz także: indyk pieczony w całości
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl