Gęś
Gęsina nie jest pierwszym wyborem Polaków. Zdecydowanie częściej sięgamy po klasycznego kurczaka, mięso wołowe czy wieprzowe. Czasami warto jednak sięgnąc do korzeni i przyrządzić danie z gęsi.
Gęsina to tradycyjnie polska potrawa. Kiedyś zajadano się nią zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a na noworocznym jej obecność na stołach była obowiązkowa. Nie odmawiano jej sobie także w czasie karnawału. Dania z gęsi jadł sam król, szlachta i arystokracja. Dziś Polacy niechętnie sięgają po to mięso.
Gęsina – dlaczego warto jeść
Zazwyczaj nie chcemy przygotowywać gęsi, ponieważ jest to tłuste i kaloryczne mięso. Rzeczywiście, gęś jest najbardziej kalorycznym drobiem. 100 gramów mięsa to aż 339 kalorii. Te liczby nie powinny nas jednak zrażać, ponieważ w gęsinie znajdziemy całą skarbnicę wartości odżywczych.
Zacznijmy od tłuszczu, którego faktycznie jest w gęsi dużo, natomiast są to tłuszcze jedno- i wielonasycone. W tym rodzaju mięsa znajdziemy m.in. korzystny dla serca kwas omega-3 i omega-6, dlatego gęsina polecana jest osobom, które maja problemy sercowo-naczyniowe. Oprócz tego dostarczy nam wielu witamin: A, E i B. Dodatkowo jest źródłem licznych składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza czy cynku.
Niektóre badania wykazują także, że jedzenie gęsi może poprawić nasze samopoczucie, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak.
Gęsina – jak przyrządzić
Najbardziej znanym daniem z tego rodzaju mięsa jest oczywiście tradycyjna gęś z pieczonymi jabłkami. Ale gęsinę możemy faszerować także innymi owocami np. gruszkami czy suszonymi śliwkami. Ponadto do aromatu mięsa będzie pasował także majeranek, rozmaryn, imbir czy jałowiec.
Mięso z gęsi świetnie nadaje się również do przyrządzania pasztetów, a na gęsich szyjach można przygotować również wywar do zup. Na tym lista się jednak nie kończy. Miękkie i soczyste mięso ze skrzydła nadaje się do smażenia i stanowi dobrą podstawę do sporządzenia przekąsek. Oprócz tego pierś z gęsi możemy upiec, udusić lub nawet uwędzić.
Gęsina – dodatki
Do gęsi najlepiej pasowały będą różnego rodzaju warzywa np. pieczone ziemniaki i modra kapusta. Ten rodzaj mięsa można też podawać w towarzystwie słodkawych dodatków np. pieczonych jabłek czy żurawiny. Bardziej odważne osoby mogą także sporządzić gęś w karmelu z dodatkiem pomarańczy.