Pho - wietnamski bulion
Znudził ci się tradycyjny rosół? Masz ochotę na oryginalny obiad? Oto przepis na wietnamską zupę pho. Przygotujesz ją na bazie kaczego mięsa i warzyw. Do tego oczywiście aromatyczne przyprawy. Spróbuj koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- korpus, szyja i skrzydło kaczki bez skóry
- pierś kaczki ze skórą
- 4 litry wody źródlanej
- 2 cebule
- korzeń imbiru 5 cm
- 1/3 szklanki wietnamskiego sosu rybnego do gotowania
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 laska cynamonu
- 1 czarny kardamon
- 2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka soli
Do podania:
makaron ryżowy wstążki 10 mm szerokości
- 1 czerwone chili
- kiełki fasoli Mung
- tajska bazylia
- kolendra zwykła
- kolendra meksykańska
- dymka ze szczypiorem
- limonka
Mięso (bez piersi) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na dużym ogniu. Wylewamy razem z wodą na sito. Mięso myjemy pod bieżącą wodą. Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy 5 litrami wody. Stawiamy na mały ogień i gotujemy bardzo wolno. Zbieramy wszystkie szumowiny i pianę, które powstają podczas gotowania mięsa. Cebulę i imbir opalamy nad płomieniem lub podsmażamy na patelni, aby nabrały brązowego koloru. Dodajemy do wywaru.
Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy anyż, cynamon, nacięty kardamon, nasiona kolendry i podgrzewamy, aż zaczną rozchodzić się ich aromaty. Przekładamy wszystkie do kawałka czystej gazy, związujemy i wkładamy do wywaru. Dodajemy cukier, sól i sos rybny. Gotujemy dalej bardzo wolno, ok. 4 godziny, aby wywar zredukował się do 1/4. Powinien być intensywny i dość słony. Jeżeli potrzeba, dodajemy więcej sosu rybnego.
Piersi kaczki układamy na gorącej suchej patelni i obsmażamy intensywnie z obu stron. Przykrywamy pokrywą i trzymamy na minimalnym ogniu, przewracając je od czasu do czasu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy piersi pod pokrywą do czasu podania.
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby był miękki, ale sprężysty. Przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Pierś kaczki kroimy na plastry.
Dymkę, chili i zioła kroimy na cienkie kawałki. Limonkę przekrawamy na ćwiartki.
Wywar przelewamy przez gazę, aby osiągnąć jego doskonałą czystość. Makaron tuż przed podaniem zanurzamy we wrzątku i nakładamy do połowy misek. Dodajemy pokrojone mięso, kiełki, dymkę, zioła i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy chili i limonkę. Dodatkowo podajemy sos rybny.
Zobacz także: doskonały domowy pasztet
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze