Trwa ładowanie...
dtjboc0
17-02-2022 10:11

Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu

Przepis

Kołduny, czyli małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuję kołduny z mięsem z piersi kaczki. Można podawać je rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem. We wszystkich wersjach smakuja wyśmienicie.

dtjboc0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Farsz:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • bulion (około 50 ml)

Ciasto:

  • 450 ml mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Przepis
  • Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
  • Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na "jeden raz" – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
  • Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj