Trwa ładowanie...
da7igi0

Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu

Przepis

Kołduny, czyli małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuję kołduny z mięsem z piersi kaczki. Można podawać je rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem. We wszystkich wersjach smakuja wyśmienicie.

da7igi0
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Farsz:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • bulion (około 50 ml)

Ciasto:

  • 450 ml mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Przepis
  • Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
  • Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na "jeden raz" – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
  • Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
da7igi0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
da7igi0
da7igi0
da7igi0
da7igi0
Więcej tematów
da7igi0