Kołduny z mięsem kaczki. Doskonały dodatek do rosołu
Kołduny, czyli małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuję kołduny z mięsem z piersi kaczki. Można podawać je rosole, barszczu czerwonym lub polane masłem. We wszystkich wersjach smakuja wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Farsz:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- sól
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- pieprz świeżo zmielony
- bulion (około 50 ml)
Ciasto:
- 450 ml mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
- Farsz: zemleć piersi z kaczki - mięso razem ze skórą. Do mięsa wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej luźne). Dodać rozgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na "jeden raz" – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać.
- Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze