Pierś kaczki w sosie pomarańczowym. Pycha!

Pierś kaczki w sosie pomarańczowym to doskonała propozycja na uroczysty obiad lub romantyczna kolację we dwoje. Pieczona kaczka będzie doskonale komponowała się z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.

Pierś kaczki w sosie pomarańczowym. Pycha!Pierś kaczki w sosie pomarańczowym. Pycha!

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki oliwy

Na sos:

  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przepis

  • Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Mięso nacieramy lekko solą i pieprzem. W misce mieszamy pół szklanki wina, sok pomarańczowy, oliwę, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
  • W tak powstałej marynacie umieszczamy piersi kaczki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc (przekładamy miskę do lodówki).
  • Na patelni układamy kaczkę skórą do dołu i smażymy 5-8 minut, aż tłuszcz ze skórki się wytopi. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. (bez termoobiegu) i przekładamy kaczkę (pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni) do piekarnika, gdzie pieczemy ją 10 minut (jeśli chcemy uzyskać lekko krwiste mięso, a jeśli mięso ma być dopieczone, to zostawiamy 10 minut dłużej). W czasie pieczenia polewamy kaczkę wytapiającymi się sokami. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy odstawiamy na bok.
  • Na blaszkę, w której piekła się kaczka (nie usuwając soków, które z kaczki się wytopiły), wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy skórkę i miód, mieszamy dokładnie.
  • Podajemy kaczkę pokrojoną w plastry, polaną sosem pomarańczowym.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach