Pierś kaczki w sosie pomarańczowym. Pycha!
Pierś kaczki w sosie pomarańczowym to doskonała propozycja na uroczysty obiad lub romantyczna kolację we dwoje. Pieczona kaczka będzie doskonale komponowała się z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 piersi kaczki ze skórką
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżeczki oliwy
Na sos:
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki miodu
- Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Mięso nacieramy lekko solą i pieprzem. W misce mieszamy pół szklanki wina, sok pomarańczowy, oliwę, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.
- W tak powstałej marynacie umieszczamy piersi kaczki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc (przekładamy miskę do lodówki).
- Na patelni układamy kaczkę skórą do dołu i smażymy 5-8 minut, aż tłuszcz ze skórki się wytopi. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. (bez termoobiegu) i przekładamy kaczkę (pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni) do piekarnika, gdzie pieczemy ją 10 minut (jeśli chcemy uzyskać lekko krwiste mięso, a jeśli mięso ma być dopieczone, to zostawiamy 10 minut dłużej). W czasie pieczenia polewamy kaczkę wytapiającymi się sokami. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy odstawiamy na bok.
- Na blaszkę, w której piekła się kaczka (nie usuwając soków, które z kaczki się wytopiły), wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy skórkę i miód, mieszamy dokładnie.
- Podajemy kaczkę pokrojoną w plastry, polaną sosem pomarańczowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze