Phở gà roti. Zupa z makaronem ryżowym i grillowanym kurczakiem
Wietnamska phở gà znana jest z gotowanego mięsa z kurczaka. Phở gà roti jest jej odmianą, ale z chrupiącym grillowanym kurczakiem – dzięki niej można więc wykorzystać resztki grillowanego kurczaka. Przy okazji, wietnamska nazwa roti pochodzi od francuskiego słowa rotisserie, oznaczającego "grillowanie na rożnie".Z kości i resztek grillowanego kurczaka można w krótkim czasie ugotować pyszny bulion z kurczaka. Oczywiście gotowanie pójdzie ci szybciej, jeśli użyjesz gotowego bulionu z kurczaka – tak jak tutaj
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 200 g bánh phở (makaron ryżowy, rozmiar M)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 1 czerwona cebula
- 100 g kiełków fasoli mung
- 1/2 grillowanego kurczaka, zdjąć mięso
Dodatki i przyprawy:
- 1 pęczek mieszanki wietnamskich ziół (np. tajska bazylia, kolendra, kolendra meksykańska, kolendra wietnamska)
- 1 czosnek dęty
- 1 limonka
- 1–2 czerwone chili ptasie oko
- 1 łyżeczka grubo tłuczonego czarnego pieprzu
Bulion phở:
- 1,2 l bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)sos rybny do smaku i podania
- Sól, cukier do smaku
- Przełożyć makaron ryżowy do miski, zalać letnią wodą i moczyć przez 20 minut. Rozgrzać cztery miski na zupę.
- Ugotować jajka na twardo, ostudzić, opłukać, obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- W tym czasie obrać cebulę, przekroić ją na pół, pokroić w poprzek w plastry i podzielić na cząstki. Opłukać kiełki fasoli mung i pozostawić do ocieknięcia.
- Umyć zioła, dobrze osuszyć i porwać na małe cząstki lub oberwać liście. Rozłożyć wszystkie zioła na talerzykach z dodatkami. Umyć i oczyścić czosnek dęty, pokroić go w krążki i dodać do ziół.
- Umyć limonkę i pokroić ją na osiem cząstek. Chili umyć, usunąć nasiona, drobno posiekać i również umieścić na talerzu razem z tłuczonym pieprzem albo włożyć do miseczki.
- Zagotować w garnku dużą ilość wody. Odcedzić makaron ryżowy i gotować go w sitku we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Odcedzić, przepłukać zimną wodą, aby makaron się nie posklejał, i osuszyć.
- Do garnka z bulionem phở wlać bulion drobiowy, zagotować i doprawić sosem rybnym, solą i odrobiną cukru.
- W razie potrzeby ponownie umieścić grillowanego kurczaka pod grillem lub na grillu i go podgrzać. Następnie pokroić w cienkie paski.
- Do podgrzanych wcześniej misek włożyć kiełki fasoli mung, położyć na nich makaron, a na wierzchu ułożyć kilka pasków kurczaka, czerwoną cebulę i połówkę jajka. Zalać wrzącym bulionem i natychmiast podawać.
- Serwować z talerzem z limonką, chili i ziołami, a także sosem rybnym, aby goście mogli doprawić zupę wedle własnego gustu.
Przepis pochodzi z książki "Pho. Kultowa zupa z Wietnamu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze