Rosół z gęsi z pieczonymi warzywami i dyniowym makaronem
Rosół z gęsi to doskonałe danie rozgrzewające. W odróżnieniu od tradycyjnego, gotowanego na różnych rodzajach mięsa, rosół z mięsa gęsi jest delikatniejszy, bardziej esencjonalny i ma lekko słodki smak. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Rosół z gęsi z pieczonymi warzywami:
- około 400 g warzyw -marchew, korzeń pietruszki, bulwa selera, por, cebula – obrane i pokrojone na kawałki
- ok. 800 g gęsi – korpus, szyja, skrzydła
- 2 ząbki czosnku w łupinach
- 0,5 cm korzenia imbiru
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 goździk
- 2 gałązki świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
Makaron dyniowy bez wałkowania:
- 500 ml mąki pszennej lub orkiszowej T500 lub 00
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki pieczonego puree z dyni
- mąka do posypania blatu
- Warzywa, cebulę, czosnek i imbir układam na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piekę do zrumienienia.
- Mięso dokładnie myję i wkładam do dużego garnka, dodaję upieczone warzywa, przyprawy bez soli i zalewam wodą filtrowaną.
- Gotuję ma małym ogniu ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaję natkę (zostawiam kilka gałązek do podania), lubczyk, sól i gotuję jeszcze półgodziny. Doprawiam ewentualnie solą i przed podaniem przecedzam prze drobne sito.
- Dodaję mąkę i sól do misy robota kuchennego i mieszam łyżką. Następnie dodaję całe jajko, żółtka i puree z dyni. Miksuję, aż dobrze się połączą. Można dodać odrobinę wody, miksuję, aż powstanie gładkie ciasto.
- Przekładam je na bardzo lekko posypaną mąką powierzchnię, posypuję górę odrobiną mąki i przykrywam folią, zostawiam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Makaron dzielę na trzy części, posypując tylko tyle mąki, ile potrzeba – aby się nie sklejał. Odrywam małe kawałki i turlam w dłoniach na ,sznurki,. Każdy sznurek wieszam na wieszaku.
- Gotuję wodę z dodatkiem soli, wkładam makaron do wrzącej wody i mieszam, aby się nie sklejał. Gotowanie powinno trwać 2-3 minuty. Makaron musi mieć konsystencję al dente.
- Do talerzy nakładam porcje makaronu, pokrojoną marchewkę, mięso gęsi i wlewam rosół. Dekoruję natką i podaję.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze