Sajgonki z kurczakiem. Chrupiąca przekąska
Chrupiąca przekąska z kurczakiem oraz warzywami w azjatyckim stylu. Idealnie sprawdzi się na domówce lub dla niespodziewanych gości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu słodkiego chili
- sól
- Mięso myję, osuszam, kroję bardzo drobno.
- Cebulę, czosnek, imbir obieram, kroję drobno z papryczki chili usuwam nasiona, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
- Do warzyw dodaję mięso, solę, smażę około dziesięciu minut.
- Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę myję, usuwam nasiona, kroję w bardzo małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, wlewam sos sojowy, sos chili i smażę jeszcze około dziesięciu minut.
- Papier ryżowy zanurzam na sekundę w wodzie, wyjmuje i nakładam na środek farsz, zwijam w roladki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Sajgonki podaję z sosem chili.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze