Fasola mung
Choć ma zielony kolor, nazywa się ją złotą. Jest też bardziej zdrowa od fasoli bardziej popularnych w Polsce. Z tych niepozornych nasion można zrobić naprawdę wiele ciekawych i smacznych potraw.
Fasola mung przybyła do Europy z Azji, gdzie od wieków była cennym składnikiem indyjskiej i chińskiej kuchni. Jest to roślina strąkowa, a spożywane są w zasadzie jedynie ukryte w strąku nasiona.
Cenione są one głównie przez wegetarian i wegan ze względu na dużą ilość zawartego białka. Produktów, które powstają z fasoli mung jest naprawdę sporo. Może być wykorzystywana jako dodatek do zup, curry lub gulaszu, a także można z niej zrobić wegańskie pasty i pasztety. Co więcej fasola mung jest idealna to stworzenia bezmięsnych kotletów.
Ciekawy jest również stworzony z niej makaron. Nazywany jest również sojowym, a to, co różni go od innych makaronów (jak ryżowego czy jajecznego), jest to, że makaron z fasoli mung po ugotowaniu staje się przezroczysty.
Ten rodzaj fasoli, w porównaniu z innymi, wywołuje o wiele mniejsze wzdęcia, dlatego można go jeść również na surowo. Oczywiście zniesie też obróbkę termiczną, a nawet suszenie, dzięki czemu można złotą fasolę przechowywać o wiele dłużej.
Fasola mung ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, a jednocześnie jest bardzo sycąca, choć nie zawiera prawie w ogóle tłuszczu. Dlatego poleca się osobom odchudzającym się. Poza tym dzięki kwasowi foliowemu, magnezowi i manganowi wpływa korzystnie na układ nerwowy, łagodząc stres i wszelkie napięcie psychiczne.
Fasola ta działa też znakomicie na układ krwionośny. Za sprawą witaminy K przyczynia się do wzmocnienia naczynek, a co za tym idzie, do mniejszej ilości krwotoków z nosa czy zaburzeń krzepliwości krwi. Mung obniża też poziom złego cholesterolu czym obniża ryzyko chorób serca.
Dodatkowym plusem jest fakt, iż fitoestrogeny zawarte w fasoli mung opóźniają procesy starzenia się skóry. Pobudzana jest produkcja kolagenu, kwasu hialuronowego i elastyny, które sprawiają, że skóra młodnieje.
Fasoli mung nie powinni również unikać diabetycy, gdyż ma ona niski indeks glikemiczny i pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi.