Orientalny rosół z jajecznym makaronem
Trudno sobie wyobrazić świąteczny obiad czy inna rodzinna uroczystość bez rosołu. A może warto zaskoczyć najbliższych i zamiast klasycznego rosołu na drobiu i wołowinie, podać orientalną zupę z aromatycznymi dodatkami? Taki rosół doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- makaron krajanka
- 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
- 500 g karkówki wołowej
- 50 g obranego imbiru
- 2 cebule
- 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 5 całych gwiazdek anyżu
- 6 całych ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- kiełki fasoli lub inne ulubione
- siekany szczypiorek
- cytryna
- listki kolendry do dekoracji
W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry. Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut. Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna
Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.
Przepis dodał użytkownik synertime
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze