Orientalny rosół z jajecznym makaronem
Trudno sobie wyobrazić świąteczny obiad czy inna rodzinna uroczystość bez rosołu. A może warto zaskoczyć najbliższych i zamiast klasycznego rosołu na drobiu i wołowinie, podać orientalną zupę z aromatycznymi dodatkami? Taki rosół doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- makaron krajanka
 - 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
 - 500 g karkówki wołowej
 - 50 g obranego imbiru
 - 2 cebule
 - 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
 - 2 łyżki cukru
 - 5 całych gwiazdek anyżu
 - 6 całych ząbków czosnku
 - 1 łyżka soli
 - kiełki fasoli lub inne ulubione
 - siekany szczypiorek
 - cytryna
 - listki kolendry do dekoracji
 
Przepis
W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą. Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry. Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut. Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna 
Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.