Trwa ładowanie...
df0rco1
14-12-2020 12:34

Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu

Przepis

Sajgonki to świetna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Tym razem polecamy wersję wegetariańską. Kropką nad i jest aromatyczny sos. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

df0rco1
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1 szklanka grzybów shiitake
  • 1/2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 szklanka posiekanego pora (biała część) – julienne
  • 1 szklanka posiekanej marchewki – julienne
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • papier ryżowy do sajgonek smażonych
  • do namoczenia papieru: woda, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z limonki
  • olej roślinny do smażenia

Sos do sajgonek:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 Łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka płatków chili
Przepis
  • Wymieszaj składniki sosu. Dodaj płatki chili i odstaw.
  • Namocz fasolę mung – ok. godzinę, potem ugotuj ją na parze lub w wodzie (woda powinna zakrywać fasolę). Odcedź i rozdrobnij łyżką na pastę.
  • Namocz grzyby shiitake. Makaron namocz w wodzie przez 10 minut. Na łyżce oleju roślinnego podsmaż por. Kiedy część się zezłoci, wyłącz grzanie.
  • Grzyby odsącz i pokrój na cienkie paski.
  • W misce połącz wszystkie składniki – fasolę, makaron, grzyby, marchewkę, kiełki fasoli mung, kolendrę, podsmażony por razem z olejem, na którym był smażony. Dodaj pieprz, cukier i sól.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je na 15 minut.
  • Wlej do miski wodę, dodaj cukier i sok z limonki – wymieszaj. Na blacie połóż arkusz papieru ryżowego.
  • Zwilż palce w misce, posmaruj papier wodą i wyłóż 1 łyżkę nadzienia przy jednym brzegu. Złóż ten brzeg na nadzienie, zawiń oba boki i ciasno zwijaj rolki. Odkładaj je na wilgotny ręcznik.
  • Rozgrzej garnek z olejem i smaż sajgonki na złoty kolor, obracając je w gorącym oleju. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawaj z sosem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj