Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu

Sajgonki to świetna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Tym razem polecamy wersję wegetariańską. Kropką nad i jest aromatyczny sos. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domuSajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu
Anna Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka grzybów shiitake
  • 1/2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 szklanka posiekanego pora (biała część) – julienne
  • 1 szklanka posiekanej marchewki – julienne
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • papier ryżowy do sajgonek smażonych
  • do namoczenia papieru: woda, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z limonki
  • olej roślinny do smażenia

Sos do sajgonek:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 Łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka płatków chili

Przepis

  • Wymieszaj składniki sosu. Dodaj płatki chili i odstaw.
  • Namocz fasolę mung – ok. godzinę, potem ugotuj ją na parze lub w wodzie (woda powinna zakrywać fasolę). Odcedź i rozdrobnij łyżką na pastę.
  • Namocz grzyby shiitake. Makaron namocz w wodzie przez 10 minut. Na łyżce oleju roślinnego podsmaż por. Kiedy część się zezłoci, wyłącz grzanie.
  • Grzyby odsącz i pokrój na cienkie paski.
  • W misce połącz wszystkie składniki – fasolę, makaron, grzyby, marchewkę, kiełki fasoli mung, kolendrę, podsmażony por razem z olejem, na którym był smażony. Dodaj pieprz, cukier i sól.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je na 15 minut.
  • Wlej do miski wodę, dodaj cukier i sok z limonki – wymieszaj. Na blacie połóż arkusz papieru ryżowego.
  • Zwilż palce w misce, posmaruj papier wodą i wyłóż 1 łyżkę nadzienia przy jednym brzegu. Złóż ten brzeg na nadzienie, zawiń oba boki i ciasno zwijaj rolki. Odkładaj je na wilgotny ręcznik.
  • Rozgrzej garnek z olejem i smaż sajgonki na złoty kolor, obracając je w gorącym oleju. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawaj z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇