Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu

Sajgonki to świetna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Tym razem polecamy wersję wegetariańską. Kropką nad i jest aromatyczny sos. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domuSajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu
Anna Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka grzybów shiitake
  • 1/2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 szklanka posiekanego pora (biała część) – julienne
  • 1 szklanka posiekanej marchewki – julienne
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • papier ryżowy do sajgonek smażonych
  • do namoczenia papieru: woda, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z limonki
  • olej roślinny do smażenia

Sos do sajgonek:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 Łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka płatków chili

Przepis

  • Wymieszaj składniki sosu. Dodaj płatki chili i odstaw.
  • Namocz fasolę mung – ok. godzinę, potem ugotuj ją na parze lub w wodzie (woda powinna zakrywać fasolę). Odcedź i rozdrobnij łyżką na pastę.
  • Namocz grzyby shiitake. Makaron namocz w wodzie przez 10 minut. Na łyżce oleju roślinnego podsmaż por. Kiedy część się zezłoci, wyłącz grzanie.
  • Grzyby odsącz i pokrój na cienkie paski.
  • W misce połącz wszystkie składniki – fasolę, makaron, grzyby, marchewkę, kiełki fasoli mung, kolendrę, podsmażony por razem z olejem, na którym był smażony. Dodaj pieprz, cukier i sól.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je na 15 minut.
  • Wlej do miski wodę, dodaj cukier i sok z limonki – wymieszaj. Na blacie połóż arkusz papieru ryżowego.
  • Zwilż palce w misce, posmaruj papier wodą i wyłóż 1 łyżkę nadzienia przy jednym brzegu. Złóż ten brzeg na nadzienie, zawiń oba boki i ciasno zwijaj rolki. Odkładaj je na wilgotny ręcznik.
  • Rozgrzej garnek z olejem i smaż sajgonki na złoty kolor, obracając je w gorącym oleju. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawaj z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru