Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu
Sajgonki to świetna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Tym razem polecamy wersję wegetariańską. Kropką nad i jest aromatyczny sos. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 1 szklanka grzybów shiitake
- 1/2 szklanki fasoli mung
- 1 szklanka cienkiego makaronu ryżowego
- 1 szklanka posiekanego pora (biała część) – julienne
- 1 szklanka posiekanej marchewki – julienne
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
- papier ryżowy do sajgonek smażonych
- do namoczenia papieru: woda, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z limonki
- olej roślinny do smażenia
Sos do sajgonek:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 Łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka płatków chili
- Wymieszaj składniki sosu. Dodaj płatki chili i odstaw.
- Namocz fasolę mung – ok. godzinę, potem ugotuj ją na parze lub w wodzie (woda powinna zakrywać fasolę). Odcedź i rozdrobnij łyżką na pastę.
- Namocz grzyby shiitake. Makaron namocz w wodzie przez 10 minut. Na łyżce oleju roślinnego podsmaż por. Kiedy część się zezłoci, wyłącz grzanie.
- Grzyby odsącz i pokrój na cienkie paski.
- W misce połącz wszystkie składniki – fasolę, makaron, grzyby, marchewkę, kiełki fasoli mung, kolendrę, podsmażony por razem z olejem, na którym był smażony. Dodaj pieprz, cukier i sól.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je na 15 minut.
- Wlej do miski wodę, dodaj cukier i sok z limonki – wymieszaj. Na blacie połóż arkusz papieru ryżowego.
- Zwilż palce w misce, posmaruj papier wodą i wyłóż 1 łyżkę nadzienia przy jednym brzegu. Złóż ten brzeg na nadzienie, zawiń oba boki i ciasno zwijaj rolki. Odkładaj je na wilgotny ręcznik.
- Rozgrzej garnek z olejem i smaż sajgonki na złoty kolor, obracając je w gorącym oleju. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Podawaj z sosem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze