Trwa ładowanie...
d3ai1ut
d3ai1ut

Rosół z ryżem, czyli ryżanka. Zupa na chłodne dni

Przepis

Rosół z ryżem to jedno z tych dań, które pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest smaczna i lekkostrawna. Aby wywar nie zmętniał, możemy ugotować ryż w osobnym garnku. Przepis z bloga "Di bloguje".

1.6
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rosół z ryżem, czyli ryżanka. Zupa na chłodne dni
Di bloguje
Składniki
  • mięso drobiowe na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 6 cm pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 100 g ryżu

Ponadto:

  • natka pietruszki
  • świeży koperek
Przepis

Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem, aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat. Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku. Zupę doprawić do smaku.

Rosół z ryżem, czyli ryżanka. Zupa na chłodne dni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
24
Share
d3ai1ut
d3ai1ut
d3ai1ut
d3ai1ut
Więcej tematów
d3ai1ut