Rosół z ryżem, czyli ryżanka. Zupa na chłodne dni
Rosół z ryżem to jedno z tych dań, które pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest smaczna i lekkostrawna. Aby wywar nie zmętniał, możemy ugotować ryż w osobnym garnku. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatkowo:
- około 100 g ryżu
Ponadto:
- natka pietruszki
- świeży koperek
Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem, aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat. Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku. Zupę doprawić do smaku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze