Trwa ładowanie...
d2coee0
d2coee0

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka

Przepis

Pastitsio jest klasyczną, grecką zapiekanką na bazie makaronu i mięsa mielonego, uzupełnioną o sos beszamelowy. Jej przygotowanie trwa mniej niż dwie godziny, a smak zachwyca swą oryginalnością. Pastitsio jest treściwym daniem, najczęściej podaje się ją zatem jako danie obiadowe.

3.2
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka
Fotolia
Składniki

• 400 g makaronu pasticio lub penne
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 3 łyżki oliwy
• 50 ml wytrawnego wina czerwonego
• 2 puszki pomidorów bez skórki
• 3 ząbki czosnku
• cebula
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, bazylia
• 100 g żółtego sera
• 30 g masła
• 30 g mąki
• 500 ml mleka
• odrobina mielonej gałki muszkatołowej

Przepis

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie z oliwek podsmaż mielone mięso z dodatkiem cebuli, całość zalej winem, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i czosnek. Sos gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al dente. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mleko i przyprawy i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Dopraw gałką muszkatołową i solą, mieszaj do czasu, aż znikną grudki i sos nabierze gęstej konsystencji. Makaron układaj cienkimi warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę polewaj sosem mięsnym i beszamelem. Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser żółty. Zapiekankę piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
Share
d2coee0
d2coee0
d2coee0
d2coee0
d2coee0