Pastitsio, czyli grecka zapiekanka
Pastitsio jest klasyczną, grecką zapiekanką na bazie makaronu i mięsa mielonego, uzupełnioną o sos beszamelowy. Jej przygotowanie trwa mniej niż dwie godziny, a smak zachwyca swą oryginalnością. Pastitsio jest treściwym daniem, najczęściej podaje się ją zatem jako danie obiadowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 400 g makaronu pasticio lub penne
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 3 łyżki oliwy
• 50 ml wytrawnego wina czerwonego
• 2 puszki pomidorów bez skórki
• 3 ząbki czosnku
• cebula
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, bazylia
• 100 g żółtego sera
• 30 g masła
• 30 g mąki
• 500 ml mleka
• odrobina mielonej gałki muszkatołowej
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie z oliwek podsmaż mielone mięso z dodatkiem cebuli, całość zalej winem, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy i czosnek. Sos gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al dente. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mleko i przyprawy i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Dopraw gałką muszkatołową i solą, mieszaj do czasu, aż znikną grudki i sos nabierze gęstej konsystencji. Makaron układaj cienkimi warstwami w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę polewaj sosem mięsnym i beszamelem. Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser żółty. Zapiekankę piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze