Ryba po grecku
Ryba po grecku to, wbrew nazwie, tradycyjne polskie danie. Najczęściej podaje się ją podczas wigilijnej wieczerzy. Panierowane kawałki ryby w sosie z duszonych warzyw to danie proste do przygotowanie. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jakiej wersji najbardziej lubicie rybę po grecku?
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Filet pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Następnie usmażyć i przełożyć do półmisek. Wszystkie warzywa obrać, zetrzeć na tarle. Cebulkę oraz paprykę pokroić w kostkę. Smażyć przez chwilkę na oleju i dolać 1-2 łyżki wody. Dodać mały przecier pomidorowy oraz troszkę ketchupu. Przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Warzywami przykryć rybę. Na warzywa można skroić natkę pietruszki.