Trwa ładowanie...
d3vpkya
d3vpkya

Ryba po grecku

Przepis

Ryba po grecku to, wbrew nazwie, tradycyjne polskie danie. Najczęściej podaje się ją podczas wigilijnej wieczerzy. Panierowane kawałki ryby w sosie z duszonych warzyw to danie proste do przygotowanie. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jakiej wersji najbardziej lubicie rybę po grecku?

2.8
(5 głosów)
Oceń:
d3vpkya
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Ryba po grecku
123RF
Ryba po grecku
Składniki
  • 4 filety rybne (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pół papryki
  • mała cebulka
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ketchup
  • cytryna
Przepis

Filet pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Następnie usmażyć i przełożyć do półmisek. Wszystkie warzywa obrać, zetrzeć na tarle. Cebulkę oraz paprykę pokroić w kostkę. Smażyć przez chwilkę na oleju i dolać 1-2 łyżki wody. Dodać mały przecier pomidorowy oraz troszkę ketchupu. Przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Warzywami przykryć rybę. Na warzywa można skroić natkę pietruszki.

Przepis dodał użytkownik monicca-87

Ryba po grecku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3vpkya

Podziel się opinią

Share
d3vpkya
d3vpkya

d3vpkya
d3vpkya
d3vpkya