Aromatyczny grecki sos
Specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 listków świeżej mięty
- łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej sok. Ogórki połącz w misce z jogurtem greckim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekanymi ziołami oraz solą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Sos przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze