Lody po grecku. Przepyszny deser na lato
Lody, które dostępne są w sklepach czy kurortowych lodziarniach to często istna "tablica Mendelejewa" i mają mało wspólnego z naturalnymi wyrobami. Aby w pełni cieszyć się smakiem i chłodem lodów, warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki rumu
- 1 szklanka dobrej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy do smaku
- Rodzynki zalać ciepłą przegotowaną wodą, pozostawić je w niej na 1 godzinę, aby napęczniały, odcedzić.
- Tak przygotowane rodzynki zalać rumem, wymieszać i odstawić na kolejne 30 minut.
- Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki z rumem, wymieszać i zamrozić.
- Podawać w pucharkach udekorowane listkami mięty i migdałami.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze