Trwa ładowanie...
d3r3fih
16-05-2016 08:09

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole

Przepis

Świetny pomysł na pyszny obiad. Roladki z kurczaka podane z opiekanymi ziemniaczkami i guacamole skradną serce niejednego łasucha. Danie prezentuje się efektownie i wspaniale smakuje.

d3r3fih
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Mięso:

  • 2 łyżki smalcu
  • 400 g mieszanki leczo (papryka, pomidor, marchewka)
  • 100 g kremowego serka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4 piersi kurczaka
  • sól, pieprz, czerwona papryka, kumin, czosnek granulowany do smaku.

Do podania:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mielona słodka papryka, oregano do oprószenia
  • olej lub smalec do pieczenia.

Sos guacamole:

  • 2 awokado (dojrzałe)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Robimy ziemniaki: Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Kawałki ziemniaków powinny być takiej samej wielkości. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy papryką i oregano. Skrapiamy olejem lub obkładamy kawałkami smalcu. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-50 minut.

Robimy mięso: Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy mieszankę leczo. Podsmażamy kilka minut i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy zawartość patelni do miseczki i dodajemy kremowy serek i ser żółty. Mieszamy do połączenia składników.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą, pieprzem, papryką, kuminem i czosnkiem. W każdej piersi robimy ostrożnie kieszeń za pomocą ostrego noża. Do kieszeni wkładamy porcję nadzienia. Każdy filet smażymy na rozgrzanym tłuszczu (średni ogień) przez 6-7 minut z jednej oraz drugiej strony. Filety powinny być jednakowej grubości na całej swojej powierzchni. Jeśli szerszy koniec fileta jest znacznie grubszy, to należy ściąć z niego nadmiar mięsa. Jeśli filet będzie gruby tylko z jednej strony, to mięso nie upiecze się wewnątrz kieszeni, od strony nadzienia.

Robimy sos guacamole: Awokado myjemy, kroimy na pół i za pomocą noża usuwamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki i rozgnieciony w prasce czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na gładką masę.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj