Kotlety łososiowe z sałatką ogórkowo-żurawinową
Z łososia możemy przygotować wiele pysznych dań. Na rodzinny obiad lub kolację polecam przepyszne kotleciki łososiowe z sałatką z ogórków i żurawiny. Poezja smaku!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Składniki na 4 porcje:
- 3 szalotki
- 2 małe ogórki
- 1 pęczek kopru
- 250 g pełnotłustego jogurtu (3,5 %)
- 3 łyżki stołowe mleka
- Sok z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- Pieprz
- 1 łyżeczki cukru
- 500 g filetu z łososia bez skórki
- 3-4 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 Jajo
- 1 łyżkę stołową stopionego masła
- 100 g suszonej całej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
Obrać szalotki i pokroić na cienkie plastry. Następnie obrać ogórki i pokroić w plastry za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając komorę nasienną. Umyć koper, osuszyć oraz oddzielić listki od łodygi i pozostawić na później do udekorowania. Pozostały koper drobno posiekać. Wymieszać jogurt i mleko z połową szalotek, kopru i soku z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Umyć łososia, osuszyć i pokroić w kosteczkę. 2/3 ryby, resztę szalotek, bułkę tartą, jaja i resztę soku z cytryny rozdrobnić w robocie kuchennym, a potem wymieszać z resztą kopru i pokrojonym łososiem oraz doprawić solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować 12 kotletów.
Na patelni podgrzać roztopione masło i smażyć na nim kotlety przez 4-5 minut. Wymieszać ogórki z żurawiną amerykańską i skropić dressingiem. Sałatkę ogórkowo-żurawinową podawać razem z kotletami z łososia i udekorować resztą kopru.
Przepis dodał użytkownik m.ponce
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze