Trwa ładowanie...
d3n97m3
d3n97m3

Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym. Przepyszny sposób na obiad

Przepis

Miękkie i aromatyczne mięso z kurczaka i kremowy sos pieczarkowy. Czego chcieć więcej? Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to dobrze trafiliście. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

3.6
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • zawiesina z mąki ziemniaczanej i wody do zagęszczenia sosu
Przepis

Piersi umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze płaskie kawałki. Oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę. W tym czasie umyć, obrać i pokroić pieczarki i cebule, a następnie je podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy woda odparuje, a pieczarki się przyrumienią, dolać słodką śmietankę. Zamarynowanie w ziołach piersi podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni i przekładać do sosu pieczarkowego, dusić jeszcze chwile, aby zmiękły, na końcu zagęścić sos, jeśli potrzeba, oraz doprawić do smaku. Podawać z ryżem - u mnie ugotowany ryż podsmażony razem z porem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pierś kurczaka w sosie pieczarkowym. Przepyszny sposób na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

58
17
Share
d3n97m3
d3n97m3
d3n97m3
d3n97m3
d3n97m3