ycipk-3e6c0h
ycipk-3e6c0h

Soczyste kotlety na obiad. Prawie jak kartacze

Przepis

"Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak, aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje, że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Trwa ładowanie...
ycipk-3e6c0h
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • średniej wielkości ziemniak starty na miałko
  • żółtko
  • posiekana biała część pora
  • łyżka sera żółtego
  • kawałek czerwonej,posiekanej papryki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 3-4 ząbki czosnku,posiekany
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka masła
Przepis

Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko, por, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak, paprykę, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.

Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy podłużny kotlet na kształt kluski (można maczać ręce w wodzie lub oliwie będzie łatwiej). Obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.

ycipk-3e6c0h

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, układamy kotlety i smażymy. Turlamy po patelni, aby dookoła się opiekały z każdego boku, aby się nie spłaszczyły. Można zrobić tradycyjne kotlet,y jak ktoś nie chce się bawić w robienie z mięsa klusek. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale komponują się buraczkami na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-3e6c0h
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3e6c0h
ycipk-3e6c0h