Trwa ładowanie...
d3aap9y
d3aap9y

Soczyste kotlety na obiad. Prawie jak kartacze

Przepis

"Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak, aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje, że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

3.6
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • średniej wielkości ziemniak starty na miałko
  • żółtko
  • posiekana biała część pora
  • łyżka sera żółtego
  • kawałek czerwonej,posiekanej papryki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 3-4 ząbki czosnku,posiekany
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka masła
Przepis

Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko, por, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak, paprykę, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.

Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy podłużny kotlet na kształt kluski (można maczać ręce w wodzie lub oliwie będzie łatwiej). Obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, układamy kotlety i smażymy. Turlamy po patelni, aby dookoła się opiekały z każdego boku, aby się nie spłaszczyły. Można zrobić tradycyjne kotlet,y jak ktoś nie chce się bawić w robienie z mięsa klusek. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale komponują się buraczkami na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Soczyste kotlety na obiad. Prawie jak kartacze
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

119
18
Share
d3aap9y
d3aap9y
d3aap9y
d3aap9y
Więcej tematów
d3aap9y