Soczyste kotlety na obiad. Prawie jak kartacze
"Ciekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak, aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje, że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa mielonego
- średniej wielkości ziemniak starty na miałko
- żółtko
- posiekana biała część pora
- łyżka sera żółtego
- kawałek czerwonej,posiekanej papryki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 3-4 ząbki czosnku,posiekany
- 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- łyżka masła
Starty ziemniak odcisnąć, dodać do mięsa. Dołożyć żółtko, por, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Rozgrzać łyżkę masła,włożyć czosnek, zeszklić. Dołożyć rozmrożony szpinak, paprykę, dodać sól i pieprz według uznania, podsmażyć około 5-7 minut.
Przygotować na talerzu bułkę tartą. Z mięsa mielonego formujemy okrągłe placki,na środek nakładamy łyżkę farszu. Brzegi bierzemy do góry i sklejamy. Formujemy podłużny kotlet na kształt kluski (można maczać ręce w wodzie lub oliwie będzie łatwiej). Obtaczamy dokładnie w bułce odkładamy na deskę.
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, układamy kotlety i smażymy. Turlamy po patelni, aby dookoła się opiekały z każdego boku, aby się nie spłaszczyły. Można zrobić tradycyjne kotlet,y jak ktoś nie chce się bawić w robienie z mięsa klusek. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale komponują się buraczkami na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze