Trwa ładowanie...
d2nvm81
16-08-2022 09:50

Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado

Przepis

Chciałbym zaprezentować jeszcze jeden przepis na falafele, tym razem miętowe. To dość pracochłonne danie, ale można się nim porządnie najeść. Połączenie, które proponuję, to: falafel miętowy, humus z awokado i bób, podane w gorących chlebkach pita i bagietkach. Można powiedzieć, że to domowy street food mojego pomysłu, będący wynikiem eksperymentów z falafelem i humusem. Szczególnie ten drugi poddaję różnym obróbkom i testom. Wszelkie pasty i dipy warzywne są moją namiętnością, dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na kilka z nich. Kocham też bób, więc i jego tu nie zabraknie.

d2nvm81
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Składniki na falafele miętowe:

  • ½ kilograma suchej ciecierzycy (łącznie z ciecierzycą na humus)
  • 1 cebula pokrojona na kilka kawałków
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • ½ garści posiekanych liści natki pietruszki
  • 5–6 łyżek pestek dyni
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 600–700 mililitrów oleju roślinnego do smażenia
  • sól

Składniki na humus z awokado:

  • 200 gramów namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z ½ średniej cytryny
  • 3–4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na bób:

  • ½ kilo bobu (po obraniu)
  • 1 duża garść posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
Przepis
  • Przygotuj falafele: ½ kilograma ciecierzycy zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 10 godzin do namoczenia. Po tym czasie odcedź i odłóż 200 gramów na humus.
  • Do pozostałej ciecierzycy dodaj cebulę, czosnek i sodę. Posól i zmiksuj. Namoczona ciecierzyca jest twardawa, ale miksuje się łatwo. Ja robię to mikserem ręcznym. Dodaj zioła, pestki i resztę przypraw. Zmiksuj na grudkowatą masę.
  • Formuj placuszki dowolnej wielkości i odkładaj na talerz. Lepiej ulepić wszystkie, zanim rozgrzejesz olej, niż robić jeden falafel za drugim w czasie smażenia. Można też oczywiście smażyć falafele w kształcie kulek, ale wtedy potrzeba więcej oleju, żeby się zanurzyły. Kulki najlepiej smażyć po prostu we frytkownicy.
  • Rozgrzej mocno olej i ułóż falafele jeden przy drugim. Zmniejsz ogień i smaż 2–3 minuty z każdej strony. Ja obracam wszystkie falafele nawet po kilka razy. Muszą się dobrze przysmażyć na zewnątrz, a w środku zachować zielony kolor, ale nie mogą być surowe! Najlepiej spróbuj, czy są już gotowe. Odkładaj usmażone falafele na talerz albo półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj humus z awokado: ciecierzycę ugotuj do miękkości. Odcedź, ale zachowaj 1 szklankę wywaru. Wystudź. Wrzuć do miksera wszystkie składniki (oprócz awokado) i miksuj przez chwilę. Jeżeli masa jest za sucha, dolej wywaru, następnie dodaj awokado i zmiksuj całość na gładką masę. Wstaw humus do lodówki, żeby się schłodził.
  • Przygotuj bób: bób ugotuj al dente (to maksymalnie dwie minuty od chwili, gdy woda zacznie wrzeć). Ostudź i obierz ze skórki. Jeżeli używasz mrożonego, obranego bobu, wystarczy, jeśli lekko go podgotujesz. Ugotowany bób zmieszaj z resztą składników i odstaw na godzinę.
  • Przygotuj kanapki: użyj do nich kilku małych bagietek i kilku minipit (mogą też być duże). Bagietki rozetnij wzdłuż, a pity otwórz. Wstaw pieczywo do gorącego piekarnika (albo mikrofalówki). Wyjmij i najpierw wy-smaruj od wewnątrz humusem, a potem wypełnij falafelami i bobem. Na końcu możesz pokropić cytryną. Ja, ku zgorszeniu wielu, polewam obficie tabasco. Nadwyżkę humusu i bobu postaw na stole i śmiało zjadaj łyżką.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ibrahima Kalwasa "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kanapki z miętowymi falafelami, bobem i humusem z awokado
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
d2nvm81
Więcej tematów
d2nvm81

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj