Bób z patelni z ziołami. Jedz, póki trwa sezon
Bób to prawdziwa skarbnica błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera duże ilości żelaza i witaminy B12, dlatego powinien być spożywany przy anemii, niedokrwistości i niedoborach żelaza. Wypróbujcie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami" na przepyszny aromatyczny bób z ziołami.
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bób opłucz i odcedź. Czosnek pokrój w plasterki. Bób gotuj 5 minut w osolonym litrze wody (jedna łyżka soli).
- Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i płatki chili.
- Smaż, aż zaczną mocno pachnieć. Teraz wrzuć bób i zwiększ ogień. Smaż 4–5 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Posyp zieleniną i wymieszaj. Podaj na ciepło lub zimno posypany wędzoną solą.
- Jeżeli masz starszy bób, należy obrać go z łupin przed wrzuceniem na patelnię.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl