Trwa ładowanie...
d4mdso5

Bób

123
Źródło: 123

Bób (Vicia faba L.) – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Bób to nazwa zwyczajowa, prawidłowa botaniczna nazwa to wyka bób. Regionalnie nazywany bywa także boberem. Obecnie roślina nie występuje już w stanie dzikim. Nie znamy też miejsca pochodzenia warzywa. Ma jedną odmianę – bobik (V. faba var. equina. syn. V. faba var. minor), którego wyróżnia smuklejszy pokrój, wyższa łodyga i dłuższe liście. Bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego, prawdopodobnie już w okresie neolitu. Świadczą o tym wykopaliska w Jerychu. Najstarsze jego znaleziska w Starożytnym Egipcie pochodzą z okresu 2500-2300 lat p.n.e.
W Starożytnym Egipcie bób odgrywał bardzo ważną rolę. Był uważany za "pokarm umarłych", kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Stare ryciny donoszą, że bób był również ulubieńcem Rzymian. Jego nasiona odnaleziono w ruinach miasta Troi.
Bób – wartości odżywcze
Bób, podobnie jak inne warzywa z rodziny strączkowych, zawiera dużą ilość białka, dlatego będzie idealnym zamiennikiem dla mięs, ryb, czy jaj. Jest też naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, kwasu foliowego. Bób po ugotowaniu zyskuje wysoki indeks glikemiczny. Jest to negatywna wiadomość dla diabetyków.
Bób – cud dla jelit
Bób dzięki zawartości błonnika oczyszcza jelita, wyzwalając je od złogów kałowych i substancji toksycznych, np. metali ciężkich, kwasów żółciowych. Dzięki temu zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i reguluje wypróżnianie.
Bób a choroby serca
Bób dzięki zawartości kwasu foliowego wpływa zbawiennie na cały układ krążenia. Obniża stężenie homocysteiny oraz zawiera witaminy B12, które biorą udział w procesie krwiotwórczych.
Jak jeść bób?
Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Skórka bobu jest najbardziej bogata w witaminy. Bób można również ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, proces gotowania powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.

d4mdso5
d4mdso5
d4mdso5
Więcej tematów
d4mdso5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj